GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Туитове формират карти на страшните наводнения...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Туитове формират карти на страшните наводнения

Туитове формират карти на страшните наводнения

 

 

 

Когато индонезийската столица Джакарта бе наводнена този февруари, туитовете по темата достигнаха почти 900 в минута. Голяма част от тях съдържаха информация за местоположението и дълбочината на водата, според съвместно проучване от две холандски организации – Deltares и Floodtags. Екипът от техни учени е анализирал хилядите туитове – и други от подобни наводнения година по-рано. Така е определен метод за създаване на карти на наводненията в реално време, основаващи се на Twitter съобщенията, статистика и данни за повишаването на водните нива.

 

“Този метод е много по-бърз,” казва експертът от Deltares Дирк Ейландер. По думите му, така може да се генерира карта на наводнението в рамките на около една минута.

 

В Джакарта има сензори, които измерват нивата на водата, но няма мрежа, която може да даде обща представа за заливането на различните улици. Много туитове, от друга страна, съдържат подробна информация за това колко сантиметра дълбока е водата на определени места.

 

Тъй като данните от обикновените хора обикновено са груби изчисления, данните трябва да бъдат филтрирани, обогатени, проверени и трансформирани в лесни за интерпретиране карти, които могат да бъдат използвани от мениджърите при бедствия. Това съвсем не е толкова трудно. Когато изследователите го направили и после сравнили своите резултати с фотографии от наводненията в Джакарта на повече от 100 места, те установили, че са моделирали наводненията правилно в около две трети от заснетите точки и в четвърти от анализираните квартали.

 

“Въпреки че има доста място за подобрение, тези карти са много полезна информация за службите за спешна помощ… за да намират хората, които са засегнати, или да планират маршрути за евакуация,“ казва Ейландер.

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане