GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Топ 5 веган заместители на кожата...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Топ 5 веган заместители на кожата

1

Не всички брандове, които се обявяват за екологични, наистина използват само чисти съставки за своите продукти - много от тях съдържат багрила на петролна основа, които са силно замърсяващи и токсични. За сметка на това, други производители впечатляват с абсолютно честното си и почтено отношение към всички живи същества и доказват, че има и други начини за производство на модни стоки. Ето някои от най-интересните материи, с които подобни марки замениха животинската кожа:

1. Хартия

 

Макар и да е трудно да се повярва, че хартията може да е толкова здрава, колкото кожата, не забравяйте, че има мебели от хартия. Така че не е изненадващо, че бранд като Bottega Veneta избра именно хартията за заместител на кожата за чанта от колекцията си за есен-зима 2015. Дизайнерите на предизвикалите оживени дискусии в екологичните среди "безглутенови дънки" също използваха хартия вместо кожа за декорация на джобовете им.

2. Корк

 

Дълго време водоустойчивият органичен материал е използван за подови настилни. Коркът е един от най-екологично чистите материали, който се рециклира лесно и помага за предодвратяване на обезлесяването. Използван в колекциите и на брандове от висшата мода, той е толкова водоустойчив, че позволява от него да бъдат изработени дори чадъри!

3. Рециклиран каучук

 

Каучукът е гъвкав и издръжлив, поради което се използва за вътрешните гуми на автомобилите. Тези му качества обаче го правят добър материал и за дамски чанти. Или поне това доказаха от Paguro, като представиха стилна унисекс чанта с дръзки маншети, направена от каучук.

4. Восъчен памук

 

Памукът, импрегниран с восък, е добър заместител на кожата. Материалът е гъвкав, водоустойчив, и, за разлика от кожата, се почиства лесно, което спестява на околната среда химикалите от химическото чистене.

5. Дървесна кора

 

Подобна на корка, но от устойчив дървен материал, дървената кора е здрава, силна и всяко парче е различно заради разнообразието на изходния материал. Тя може да се превърне в толкова тънка и фина кожа, че да се използва за създаване на палта и панталони.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане