GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Дестинации / Топ правила за безопасно пътешествие...

Дестинации

GoBIO пътува

Топ правила за безопасно пътешествие

Топ правила за безопасно пътешествие

Как обаче да си осигурите безопасно пътешествие, по време на което наистина да релаксирате и да се избавите от обичайните рискове на пътуванията?

 Ето някои от правилата, които да спазвате, ако искате зимната ви почивка да е спокойна:

 Бъдете подготвени за спешни случаи

Вземете със себе си фотокопие от медицинската си застраховка (или, ако пътувате в европейска страна - европейска здравна карта), както и телефонните номера на своя фармацевт и личен лекар, заедно с пълен списък от лекарствата, които приемате редовно (ако има такива). Ако имате хронични заболявания, преведете ги на езика на страната,  която отивате. Погрижете се да си направите всички ваксини, които се изискват, когато пътувате в екзотични страни. Когато пристигнете, проверете номера за спешни обаждания на съответното място.

 

Яжте здравословно навсякъде

Дори ако сте сред най-здравословно похапващите хора на света, пътешествията могат лесно да нарушат обичайния ви режим на хранене. Обилното ядене в ресторанти, самолетната храна или прекаляването със закуската в хотелите с ол-инклузив, могат да ви накарат да се чувствате тежки и трудно подвижни, летаргични и в края на ваканцията неусетно да сте се сдобили с няколко килограма отгоре. Затова спазвайте обичайния си режим. Внимавайте с храната, закупена от павилиони на улицата - тя може би ухае примамливо, но сурови салати, плодове с кората, непастьоризирано мляко, сурови морски дарове или полусготвено месо могат да причинят стомашни проблеми. Избирайте сигурни ресторанти, за да ги избегнете.

 

Внимавайте с водата

Преди да пиете вода от чешмата на съответното място, попитайте дали е безопасно. Предпочитайте бутилирана или минерална вода. Бутилираните газирани напитки, бирата и виното са безопасни, но въпреки това внимавайте с напитки, които се сервират с бучки лед, тъй като той обикновено се прави от вода от чешмата.

 

Освободете се от напрежението

След като достигнете желаната дестинация, посетете СПА център (особено ако преди това сте имали дълъг полет със самолет). Или вземете гореща вана, за да отпуснете напрегнатите мускули. За пълна релаксация, можете да се отдадете на спортен масаж. Той има голяма полза за загряване и разтягане на мускулите, което е особено важно, ако смятате да карате ски.

 

Грижете се за кожата

Здравата кожа няма нужда да си взема почивка, само защото вие сте във ваканция. Погрижете се да се снабдите със слънцезащитни кремове, за да избегнете слънчевите изгаряния на ски пистата. За ежедневна грижа за кожата през зимата изберете по-мазни кремове, вместо хидратиращи, тъй като, ако хидратирате лицето сутрин преди да излезете, ниските температури превръщат водата в кристалчета и разширяват порите.

 


Още теми от Дестинации

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане