GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / Ток от отпадъчните води – обещанието на синтетична...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

Ток от отпадъчните води – обещанието на синтетичната биология

Ток от отпадъчните води – обещанието на синтетичната биология

Биологично захранваните батериите са пряк резултат от синтетичната биология – клон на биологията, който използва градивните елементи на живите организми и ги пренарежда така, че да адаптира начина, по който те се държат.

Идеята за биологично захранвана батерията не е нова, но досега бе невъзможно да се направи такава, която произвежда достатъчно ток, за да бъде практически полезна.

Предишните видове биологични горивни клетки използват ензими или микроорганизми, за да превръщат горивото в електричество. Проблемът обаче е, че ензимите трябва да се зареждат периодичо, а микроорганизмите прехвърлят електроните твърде бавно.

Сега технологията може да бъде подобрена в рамките на проекта PROTLEGO, финансиран от Европейския съвет за научни изследвания (ERC). Той използва методите на синтетичната биология за създаването на организми, които не е необходимо да подхранват постоянно и могат да прехвърлят електроните бързо, произвеждайки практичекси приложими количества електроенергия.

В рамките на проекта PROTLEGO, който ще продължи до 2015 г., главният изследовател проф Литал Алфонта Бен-Гурион от университета в Негев, Израел, и нейният екип работят метод, чрез който могат да добавят нови аминокиселини в протеините, включвайки нови химични вещества в тях и като резултат промяйки техните функции.

Електроните протичат през молекулната верига, която ние въведохме в системата“, обяснява проф. Алфонта. Тя и екипът й използват този метод, за да създадат химическа верига от бактерията Ешерихия коли, която позволява на електроните да се движат лесно. „Когато се въведе горивото, то се окислява и електроните преминават през молекулната верига, която ние въведохме в системата, към електрода,“ каза проф. Алфонта. „Резултатът … е, че ние получихме много висока мощност“.

В момента тези биологични горивни клетки работят с глюкозат като гориво. Следващата стъпка на учените ще е да ги адаптират за използване на възобновяеми енергийни източници. „Глюкозата е много скъпо гориво – това не е горивото на бъдещето“, каза проф. Алфонта.

Вместо това тя се надява, че растителни организми като например водорасли ще могат да бъдат източник на гориво. „те се отглеждат много лесно, не се нуждаят от прясна вода и не се нуждаят от земя, за да се отглеждат. По същество те преобразуват енергията на слънцето в сложни горива, които могат да бъдат усвоени от различни ензими“.

Крайната цел е да се използват отпадъчни води като гориво. Това, според учените, ще може да се случи след около десетилетие.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане