GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / Тихи вятърни турбини като дървета произвеждат енер...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

Тихи вятърни турбини като дървета произвеждат енергия недоловимо

Тихи вятърни турбини като дървета произвеждат енергия недоловимо

Жером Мишо-Ларивие, основател на компанията „New Wind“, казва, че идеята му хрумнала, докато се разхождал из един оплощад и видял как листата треперят, въпреки че нямало никакъв вятър. Той предположил, че „трябва да идва от някъде и да се превръща във ватове“. Макар че има много идеи за градски вятърни турбини, това е първото, което съчетава форма и функция по подходящ начин. Дървото ще бъде изложено в Париж на площад Конкорд през май 2015.

Вятърното дърво използва малки перки, които са вградени в „листата“. Перките се обръщат навътре, което дава възможност на дървото да улавя вятъра, независимо от посоката му. Жером казва, че перките могат да раобтят при вятър от 2 м/с. Перките са тихи, което означава, че тази технология е приложима за градските райони.

Екипът настоява, че вятърното дърво е по-малко „натрапващо се“ от други конструкции и може да се използва на много места, като например градини, площади, паркове и търговски центрове.

Устройствата ще струват около 23 000 лири и могат да бъдат свързвани заедно. Тъй като те изглеждат като скулптури, дърветата могат да бъдат използвани като улично изкуство, което захранва града.

Дали това вятрно дърво е гениална хрумка или е просто вятърничава идея?


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане