GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Тийнейджърите нощни птици застрашени да напълнеят ...

Здраве

Интересно

Интересно

Тийнейджърите нощни птици застрашени да напълнеят

Тийнейджърите нощни птици застрашени да напълнеят

Скорошният анализ е проведен от учени от Университета в Бъркли, на база информация за съня на тийнейджъри, събирана в периода от 1996 до 2009 година като част от проект, който цели да анализира връзката на съня със здравословното състояние. За този анализ учените проследили индекса на телесната маса и времето на лягане на 3324 тийнейджъра, за да видят дали има връзка между двете. Били разгледани три периода от живота – началото на пубертета, университетските години и веднага след дипломирането им.

Резултатите показват, че за всеки допълнителен час сън над необходимото, тийнейджърите намалявали индекса си с 2,1 точки през период от 5 години. Тези 2 точки за хората с нормално тегло могат да са дори 6 килограма, които да ги прехвърлят през границата в посока към наднормено тегло.

Освен това проучването показва, че качването на килограмите се случва и дори когато иначе водят здравословен начин на живот. Дори да спят достатъчно, да се хранят правилно и да се упражняват, все пак късният час на лягане има негативен ефект върху тях. Това е много важно допълнение към темата, тъй като обикновено не се обсъжда времето на лягане, а часовете, прекарани в сън.

Учените мислят, че това се дължи на факта, че тези, които си лягат по-късно, най-вероятно пропускат закуската, освен това ядат през нощта. Но има и други фактори като например стрес, който може би ги държи будни, или много учене, извънучебни занимания, работа и нощни партита.

Като извод можем да извадим, че тийнейджърите и младите хора трябва да спят поне 9 часа на нощ и да се стремят към по-ранно лягане, за да останат в добро здравословно състояние и да не трупат излишни килограми. На теория навиците за лягане могат да се подобрят по-лесно от хранителните или спортните, а са също толкова полезни. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане