GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Тайните на Клеопатра и прочутата й красота през ве...

Здраве

Интересно

Интересно

Тайните на Клеопатра и прочутата й красота през вековете.

Тайните на Клеопатра и прочутата й красота през вековете.

Последната кралица на Египет се отличава със своята необикновена съдба, свързана с тази на Цезар и Марк Антоний. Като сръчна съблазнителка и опитен политик Клеопатра се борила с всички средства да запази древния народ, към който принадлежала. Тя се задържала на престола повече от двадесет години, елиминирайки едно по едно всяко възникнало препятствия с помощта на двамата си покровители и любовници. Как го е постигнала? Как е успяла да омагьоса двама от най-могъщите мъже на своето време?

Единствените доказателства за това как в действителност е изглеждала Клеопатра са няколко монети и един бюст. Определено образът й е далеч от този на Елизабет Тейлър. Хубаво лице, големи очи, добре оформени устни и леко гърбав нос са физическите дадености, с които е разполагала. Историците от онова време са единодушни, че Клеопатра е имала силно присъствие и чар, допълнени от завладяващ глас, брилянтен ум и вродено благородство. Всъщност тя е била доста добре образована за времето, в което е живяла, когато на образованието на момичетата от благородни фамилии не се е държало особено много. Плутарх подчертава нейната интелигентност – тя е говорела девет езика, а любимото й място била библиотеката. На нея се приписва авторството на известния от древността “Козметикон” – сборник с рецепти за красота.

Как в действителност е съблазнявала Клеопатра?

На първо място чрез своята красота.

Като владетелка Клеопатра е имала на разположение най-красивите дрехи, най-добрата храна, най-добрите лекари и козметични процедури на древния свят, до които малко жени са имали достъп. И се е възползвала от тях пълноценно.

Чрез забележителната си култура и блестяща ерудиция.

Лесно е един мъж да се заслепи за няколко минути от една красива жена, но е още по-лесно да бъде покорен завинаги от една брилянтна жена. Казват, че в тийнейджърска възраст младата Клеопатра се чувствала най-щастлива в библиотеката. Така успяла да избистри ума си и извиси ерудицията до такива висоти, че е можела да сподели с любовниците си най-разнообразни дейности, които са ги карали да се чувстват специални. Ето как тя остава в историята като най-впечатляващата дама, която светът някога е познавал.

Чрез тънкия си психологически усет.

Тя е била човек, който е разбирал много добре какво искат мъжете. Плутарх твърди, че на Антоний, който е говорел като войник, тя е говорела по същия начин, освен това го е придружавала на лов, военни учения, играела и пиела с него. Клеопатра е имала самочувствие на богиня и много добре е знаела как да направи така, че нейните мъже да се чувстват като богове.

Знаела е как да направи впечатление.

Египет приветства Цезар със специален подарък – един прислужник влязъл в залата, носейки голям килим, навит на руло. Когато го разгънал, от него излязла младата Клеопатра, която застанала полугола пред Цезар царствена и магнетична. Цезар бил толкова запленен от нейната смелост, че още същата нощ Клеопатра станала негова любовница.

Различна всеки ден.

Съвременниците й виждат Клеопатра като жена, която непрекъснато се променяла пред очите им. Мъжете обикновено се уморяват от красотата, но духът им жадува за удоволствия и приключения, а това са неща, с които тя е била наясно. Неуморно и постоянно тя се стремила да изненадва Марк Антоний – всеки ден, докато той забрави своята римска съпруга и стане неин съпруг.

Фантазия.

Клеопатра е знаела, че привлекателните жени, които имат богато въображение и чувство за хумор, са неустоими за мъжете. Дори разглезените римски императори не са били имунизирани срещу подобна магия. За всеки ден, прекаран заедно с Цезар или Марк Антоний, тя е измисляла специални нови изненади и забавления.

Какви са били нейните тайни рецепти за разкрасяване?

Много от нас и в днешни дни могат да вземат пример от най-известната съблазнителка в историята и да се възползват от нейните техники за съблазняване, както и от известните й рецепти за разкрасяване. Античният ръкопис "Козметикон” съдържа множество рецепти за грижа за кожата и косата. Фрагменти от този ръкопис, известен още от първи век от новата ера, преминават в ръцете на най-известните гръцки учени, които се вдъхновяват от него. Фактическият автор на този древен текст не е кралицата, а някой, който е записал рецептите за красота, които тя е използвала.

Във формулите присъстват много растения и природни съставки, някои от които вече са рядкост, но много от тях все още са в арсенала на козметичните процедури: смирна, перуника, шафран, нард, тамян, мед, червени горски плодове, мляко, мед, оцет, глина, лаврово масло, зехтин... Минералите са също често използвани и сред тях се срещат немалко токсични соли, например олово и арсен. Присъстват също и много други суровини, като мазнини от овъглени мишки, които днес вече отдавна са забравени.

Предлагаме ви няколко от рецептите за красота на Клеопатра, които може да изпълните и вкъщи:

* Млечната вана на Клеопатра - Смесете половин чаша мед с 3 чаши мляко и 5 супени лъжици зехтин, излейте във ваната и стойте потопени около 30 минути. Ще забележите как кожата ви става нежна и сияйна.

* Морска сол - Обтриването с морска сол е било използвано от Клеопатра за ексфолиране на тяло и лице. С нейна помощ се премахват мъртвите клетки, а кожата става мека и гладка.

* Розовата вода - Полезните качества на розовата вода не са тайна и днес. Използвана като лосион за лице, тя също ще направи кожата ви мека и гладка.

* Ябълков оцет за изплакване на лицето - Ябълковият оцет има тонизиращо действие и регулира нормалното състояние на кожата. Смесете четвърт чаша ябълков оцет с една чаша топла вода и обтрийте сухото си лице с мека кърпа. Направете това върху почистено лице.

* Медена маска за лице - Медът е изключително хидратиращо и успокояващо средство. Нанесете тънък слой мед върху лицето и го оставете да престои 15 минути.

Лечение на изтощена коса - Смесете 3 супени лъжици мед и една супена лъжица зехтин. Нанесете тази маска върху измитата си коса и я оставете да действа в продължение на 15 минути. След това изплакнете. Така много лесно ще върнете изгубения блясък и мекота на косата си.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане