GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / С вино срещу диабет...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

С вино срещу диабет

С вино срещу диабет

Хората с диабет тип 2 често слушат лекции за ужасните заплахи за здравословното им състояние и преживяват много трудности, за да се овладеят състоянието си. Но ново проучване дава надежда за малък бонус: чаша вино на ден не само не е вредна, а може и да подобри сърдечното здраве, нивата на холестерола и качеството на съня. 

Новото проучване открива, че сравнено с чаша вода всяка вечер, една чаша бяло или червено вино предлага някои ползи за диабетиците. Най-добри резултати имало при диабетиците, които пиели червено вино – техният „добър“ холестерол (който пази срещу сърдечни заболявания) вдигнал нивата си с около 10%, а метаболизмът им се забързал. Освен това пиещите червено вино имали по-ниска кръвна захар и по-нормални нива на холестерол след 2 години, в сравнение с тези, които пиели вода или бяло вино.

При здрави хора проучвания са доказвали, че тези, които пият алкохол умерено, са в по-добро здравословно състояние от тези, които напълно се въздържат и учените винаги са мислели, че това се дължи на самия алкохол. Но това проучване може би поставя това твърдение под въпрос, заради голямата разлика на резултатите между хората, които пили бяло и тези – червено вино. Въпреки че двете напитки съдържат приблизително еднакво количество алкохол, резултатите не пасват, което довело учените до нова теория: червеното вино съдържа в пъти повече от растителната съставка полифенол и може би то е ключово.

Личните лекари и специалистите съветват диабетиците да се въздържат от консумирането на всякакъв алкохол, защото той добавя калории в диетата и може да попречи на контрола на заболяването. Това проучване е първото, което проверява ефектите на умерена консумация алкохол (не повече от чаша на ден), когато всички останали фактори от диетата на участниците са били много подобни (всички са били на средиземноморска диета). Генетиката също играе роля в резултатите, споделят учените: хората, чийто метаболизъм преработва алкохол по-бавно, усещали дори по-добри резултати от хората с по-бърз метаболизъм. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане