GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Сърцата стареят различно според пола...

Здраве

Интересно

Интересно

Сърцата стареят различно според пола

Сърцата стареят различно според пола

И мъжките, и женските сърца с времето намаляват лявата си камера, която е главната изпомпваща от сърцето. Но при мъжете се увеличава мускулната маса на същата камера (състояние, наричано хипертрофия), докато при жените се намалява.

Тези открития били направени с ядрено-магнитни резонанси, сравнени с образи от ЯМР на същите пациенти 10 години по-късно – което се прави за първи път. Предишни проучвания са разглеждали подобни теми, но са сравнявали различни хора по възраст, вместо едни и същи хора през годините.

В проучването са разгледани промените в сърцата на почти 3 000 човека за десетилетие и така се установява разликата. При мъжете сърцата обикновено стават по-тежки, а количеството кръв, което могат да задържат, става по-малко, докато сърцата на жените не натежават. Въпреки че учените очаквали да има подобни разлики в промените, реалните резултати от сравнението били много по-силни, отколкото очаквали.

Учените имат теория, че причинителят на тази разлика е половото различие в превръщането на сърдечната тъкан във влакнеста съединителна тъкан, която пречи на пълното събиране на сърдечната тъкан.

Съветът, който може да се даде на базата на това откритие, е мъжете и жените да следят кръвното си налягане много внимателно. Имайки предвид, че мъжете по-често развиват сърдечни болести и то в по-ранна възраст, за тях това важи двойно. Освен това, могат да проверяват размера, масата и формата на сърцето си с ядрено-магнитни резонанси или ехокардиография (въпреки че тя е по-неточна, е по-евтина и по-лесна за изпълнение).

Учените още поддържат връзка с участниците в проучването си и очакват да доразгледат развитието на сърцата им дори в още по-напреднала възраст. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане