GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Съзнателното дъвчене помага за свалянето на килогр...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Съзнателното дъвчене помага за свалянето на килограми

Съзнателното дъвчене помага за свалянето на килограми

Заедно с диетите и упражненията, съзнателното отношение към самото хранене - не по отношение на това какво слагаме в устата си, а как - може да помогне за загубата на тегло, сочи ново изследване. "Създаването на практика на съзнателно хранене и преживявания промотира информираност по отношението на желанието за ядене, усещанията за глад, ситост, удовлетворение и наслада" - казва авторката на изследването Дженифър Даубенмиер от Калифорнийския университет.

Изследователката е включила в изследването над 200 възрастни с наднормено тегло, които следвали абсолютно идентичен режим на хранене. На половината от тях се предоставя режим на физически упражнения, както и информация за релаксация и управление на стреса. Другата половината участници, избрани на случаен принцип, се фокусират върху програма за "забавяне на храненето". Те трябва да дъвчат бавно и да си представят какво изпитват по време на хранене, да са наясно с мислите и емоциите, свързани с преживяването им. Програмата включва йога, дихателни упражнения и мило отношение към себе си и другите.

И двете групи свалили еднакъв брой килограми по време на програмата. Но 6 месеца след приключването ѝ групата със съзнателното дъвчене имала значително по-високо подобрение на нивата на триглицеридните нива и добрия холестерол. Групата със съзнателното дъвчене освен това имала по-ниски нива на кръвната захар една година по-късно. Учените отбелязват, че тези малки подобрения могат да намалят риска от метаболитен синдром - сериозно състояние, което увеличава риска от сърдечно заболяване.

"Високите нива на стрес, заседналият начин на живот и наличието на евтини висококалорични храни означава, че е много лесно да попаднем в капана на безсмисленото хранене. Ние преяждаме често не защото сме гладни, а защото храната изглежда вкусна, разсеяни сме или искаме да успокоим неприятните усещания" - казват изследователите. "Ако започнем да обръщаме внимание и да осъзнаем нашите модели на хранене, без да ги осъждаме, след което направим по-внимателен избор на храни и ги хапваме бавно и дъвчем внимателно, съсредоточени върху усещанията си, ще ядем по-малко и ще бъдем много по-здрави и спокойни" - допълват те.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане