GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Суровоядството разцъфна в ресторантите в Европа...

Здраве

Интересно

Интересно

Суровоядството разцъфна в ресторантите в Европа

1 2

Състояща се основно от фини елегантни жени, клиентелата в лондонския ресторант Nama в Нотинг Хил похапва равиоли от алабаш, пълнени с ядково сирене от макадамия, пица с основа от тиквички и лешници, тайландско кокосово къри с фенел и покълнал амарант. Nama предлага само сурова храна, което означава, че в кухнята му са строго забранени готвенето, месото, рибата, яйцата и млечните продукти. Ресторантът е част от новата вълна на суровоядство и чисто хранене, която удря пазара с пълна сила. "Ние възприемаме себе си като суровоядна нирвана, предлагайки - освен вечеря - суровоядни курсове, кетъринг, суровоядни прочиствания, сокови детоксикации и всякакъв вид информация за суровоядния начин на живот. Независимо дали ядете 100% сурова храна, голямо количество сурова храна или пресни плодове и зеленчуци само понякога, ползите за вашето здраве са забележителни. Растителната храна ви помага да постигнете най-доброто от себе си. Увеличавайки жизнеността и подобрявайки тонуса, тя е идеалният източник на енергия за съвременния начин на живот", казват собствениците на ресторанта Ирене Аранго и Рич Хаварди.

Като философия суровоядството се появява през 70-те, въпреки че неговите почитатели твърдят, че то е на толкова милиони години, на колкото е човешката раса. През последното десетилетие обаче неговата слава достигна неподозирани висоти и в много градове по света могат да бъдат открити кафенета и будки за зелени сокчета, които се правят от зеленчуци като кейл, магданоз, краставица и спанак. Вече много хора са информирани, че зеленолистните зеленчуци съдържат високи дози хлорофил, лесноусвоими протеини, ензими и широка гама витамини и минерали. Тези зеленчуци тонизират мозъка и имунната система, прочистват бъбреците, дават енергия и намаляват апетита. Повечето големи вериги за бързо хранене също включиха зелените сокове в менюто си, което е показателно за навлизането им в мейнстрийма.

В наши дни суровоядството изненадващо си проправя път и към висшата кулинария. Симон Роган, който е носител на звезди "Мишлен" за ресторантите си в Клариджис и Манчестър, предлага шотове от слънчоглед, суров алабаш и листа от невен, наред с готвените съставки на своите менюта. Според неговите наблюдения "не само че хората са по-възприемчиви към изцяло зеленчуковите ястия в менюто, но предпочитат да се хранят балансирано. Зеленчуците правят вечерята много по-леко кулинарно преживяване, което съвременните клиенти изискват. През последните 15 години те развиха и много по-деликатни небца и очакват от ястията да представляват експеримент, изненада и игра, наред с хранителната им стойност." Нещо, което суровоядните ресторанти със сигурност удовлетворяват с идейни блюда като тако от ленено семе и червена чушка, пълнено с какаово моле и гарнирано със слама от зеле и жулиени от моркови в лимонов крем.

Подобни гастрономически екперименти със сигурност отменят възможността такива места да бъдат квалифицирани като хипарски и да бъдат отстранени от изтънчения радар на уважаващите себе си търсачи на гурме преживявания. През последните 10 години те привличат не само запалени природолюбителки, а и дами с кашмирени тоалети и годишни заплати с над пет нули след първата цифра.  Ястията са поръсени със семена от чия, коноп, кейл, сурово какао и красивото им поднасяне напомня повече за майсторството на висшата кухня, отколкото за салатите от настъргани моркови и стафиди, които свързвахме със суровоядството през 70-те. Идеята и сега е да се ядат сурови и непреработени храни, максимално близо до начина, по който природата ги е създала, но днес почитателите на този тип хранене все пак преработват храните, за да получат например сирене от кашу. Зеленчуците и семената не минават през топлинна преработка, която унищожава голяма част от витамините и минералите в продукта, но ферментацията, сушенето, накисването, желирането, пасирането са допустими процеси в модерната суровоядна традиция. Това дава простор на въображението на наистина талантливи готвачи.

Не закъснява и откриването на суровоядни ресторанти на много места в света. Трендът стартира отвъд Атлантика, но бързо се разпространява и в Европа. Освен Nama в Лондон, почитателите на този тип хранене трябва непременно да опитат невероятните кулинарни изкушения в Botaniq в Копенхаген, Rawfoodbaren в Гьотеборг (известни с банановите си палачинки с различни пълнежи), 42 Degrés  в Париж (които сервират бургер от гъба Портобело и лазаня от зеленчукови кори) или да се потопят в разнообразните преживявания на Raw Food Festival в Амстердам. Тези места са рай за суровоядните маниаци. Те демонстрират не само уважение към непреработената храна, но и интерес към опазването на природните ресурси на планетата.

От Botaniq в Копенхаген например са категорични, че използването на съставки само от растителното царство е за доброто на Земята и всички нейни обитатели. Опитвайки се да намалят количеството на изхвърлените опаковки и бутилки, те почти не сервират бутилирани напитки. Напомняйки, че 300 милиона тона храна се изхвърлят всяка година, включително зеленчуци, които не са "достатъчно красиви", за да попаднат в супермаркетите (домати, които са прекалено големи или малки, криви краставици, картофи, които не са идеално овални и т.н.), използват именно тях за приготвянето на блюдата в ресторанта и вкусът е страхотен. Имат собствена ферма, базирана на пермакултурата и устойчивите практики, освен това спасяват животни, деформирани от традиционното фермерство.

Сред клиентите на суровоядните ресторанти могат да бъдат забелязани и известни личности като Алиша Силвърстоун, Дона Карън, Деми Мур, Уди Харелсън и Брайън Адамс. Идеята да се яде чиста, природна и жива храна изглежда проста, но някои от най-запалените почитатели на суровоядството твърдят, че така може да се лекува рак и че готвената храна е опасна. Според специалисти тези твърдения са безотговорни и по-скоро пречат на хората да се наслаждават на реалните ползи, които хапването на зеленчуци и семена всъщност носи.

"Суровоядството трябва да промотира ядене на повече пресни плодове и зеленчуци като алтернатива на богатите на захар преработени храни, залели пазара. Ако хората се опитват да изгубят килограми, също е препоръчително, стига да взимат витамин B12", казва нутриционистът проф. Рангам. Според него макар и да не са способни на чудесата, които им приписват, суровоядните ресторанти със сигурност правят света по-добро и интересно място.


сурова храна, суровоядството, зеленчуковите ястия, фермерство

Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане