Вкусно

Супер храни

Годжи бери - рубини за дълголетие

Супер храни

Годжи бери - рубини за дълголетие

На външен вид годжи бери изключително много прилича на оранжево-червена стафида. Наричано е още лиций, императорско плодче, китайска шипка, вълче грозде, мерджан, но можете да го откриете и с латинските му наименования Lycium Barbarum и Lycium Chinensis.

Шипка

Супер храни

Шипка

Шипката е вид диворастяща роза. Тя представлява многогодишен, бодлив, силно разклонен храст със стъбла, достигащи 1 до 5 м дължина. Шипката цъфти от май до юли, цветовете са бледорозови до бели с диаметър 4-6 см и с по пет венчилистчета. Плодовете (шипки)

Амарант

Супер храни

Амарант

Амарантът е древна зърнена култура, традиционна за ацтеките, родината му е Централна и Южна Америка. Притежава изключителни хранителни, диетични и здравословни качества.

Елда (гречка)

Супер храни

Елда (гречка)

Елдата се е отглеждала преди около 6 000 години в Югоизточна Азия. Около 7-8 век от територията на днешна Румъния елдата влиза и се разпространява в Русия. Тя бързо се превръща в редовен гост на трапезите на по-бедните хора. Отглежда се лесно, а при посев

Киноа

Супер храни

Киноа

Киноа е едногодишно растение с широки листа, по-често смятано за зърно. Киноа е подобно на зелените листни зеленчуци спанак и цвекло. Макар да не е често срещан елемент в повечето кухни, киноа е богато на амиконокиселини, протеини. Достъпно е целогодишно.

Сорго

Супер храни

Сорго

Соргото е тропическо растение, което се разпространява в Африка, а по-късно и в страните от Южна Европа. Често е наричано „царевица, устойчива на суша“. Има по-малка листна маса, което го прави подходящо за отглеждане в много сухи райони. То се отличава с

Лимец

Супер храни

Лимец

Лимецът е една от най-старите храни, познати на човечеството. Той е една от най-рано култивираните форми на пшеницата. Много богат на протеини, освен това е изключително мощен антиоксидант с отлични лечебни свойства. При процеса на събиране на житото, стъ

РЪЖ

Супер храни

РЪЖ

Ръжта (Secale cereale) е зърнено растение, което изглежда като жито, но е по-дълго и по-тънко, а цветът му варира от жълто-кафяво до сиво-зелено. Достъпно е в цялостния си вид, натрошено, във формата на брашно, или на люспи.