GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Супер зеленчуци за студено време...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Супер зеленчуци за студено време

Супер зеленчуци за студено време

Въпреки това, по-добре е да не предаваме нашите приятели - сезонните зеленчуци от фермерските пазари толкова лесно. Тези издръжливи, устойчиви зеленчуци траят по-дълго от прасковите и боровинките и имат доказани заслуги в борбата с настинките и вирусите, дарявайки ни с добро здраве.

 

Ето кои са супер звездите на зимния сезон: 

Цвекло

Познато със своя землист и сладък вкус, цвеклото съдържа повече естествени захари от всеки друг зеленчук. Въпреки това, то има малко калории, високо съдържание на фибри и е богато на желязо. Освен това е заредено с фолиева киселина и важният в борбата срещу рака антиоксидант бета-каротен.

 

Брюкселско зеле

Макар и миниатюрни като размери, брюкселските зелчици са хранителни гиганти, които съдържат много вещества от полза за сърцето, имунната система и здравата, еластична кожа. Те съдържат фотохимикали и глюкозинолати, за които се смята, че воюват срещу раковите клетки. Изотиоцианатите, страничен продукт от тези серни съединения, помагат на черния дроб да произвежда детоксикиращи ензими, които служат за елиминирането на потенциалните канцерогени. Изследвания показват, че яденето на кръстоцветни зеленчуци може да редуцира риска от рак на гърдата. Те са също заредени с витамин А, вибри, витамин C и фолиева киселина.

 Моркови

Тези сладки, хрупкави кореноплодни съдържат повече каротеноиди - антиоксидантите, които дават на морковите техния жълто-оранжев пигмент - от всеки друг зеленчук. Това обяснява защо са полезни - каротеноидите могат да предпазят от някои видове рак, сърдечни заболявания и катаракти. В тялото бета-каротенът се трансформира във витамин А, който е от съществено значение за здравата кожа и имунната система. Разтворими фибри, витамин C и важният са укрепването на костите калций завършват, но не изчерпват, списъка с полезни вещества в морковите.

 Кейл

Нискокалоричният зеленчук снабдява тялото с отличен запас от витамин А, B6, C, заедно с подобаващо количество фибри, желязо и калций. Кейлът е един от най-здравословните зеленчуци - човешкото тяло абсорбира калцият в него по-добре от този в спанака, тъй като кейлът съдържа по-малко оксалова киселина, която може да попречи на усвояването на хранителните елементи. Кейлът съдържа и витамин К, който е от съществено значение за правилното съсирване на кръвта. В него има и големи количества лутеин и зеаксантин - мощни фитохимикали, които могат да помогнат за защита на очите от заболявания като макулна дегенерация и катаракти.

 

Сладки картофи

По-колоритни - и по-добри за тялото - от добре познатия стар картоф, тези кореноплодни зеленчуци се предлагат в различни цветове - от жълто, през тъмно оранжево, до червено и лилаво. Подобно на морковите, сладките картофи съдържат бета-каротен, така че могат да бъдат полезни за предодвратяването на някои видове рак и повишаване на имунитета. Ниското съдържание на калории и високото съдържание на фибри ги правят страхотен заместител на картофите в борбата срещу затлъстяването. И сякаш всичко това не е достатъчно, те доставят също витамин B6, C, E и фолиева киселина.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане