GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Строят първия общностен проект за градска ВЕЦ в Шо...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Строят първия общностен проект за градска ВЕЦ в Шотландия

Строят първия общностен проект за градска ВЕЦ в Шотландия

Donside Hydro е енергиен проект на местната общност, разработен от Aberdeen Community Energy (ACE). Той се строи на мястото на бивш завод за хартия в покрайнините на Абърдийн. Проектът ще черпи води от река Дон, за да се генерира чиста електроенергия, която след това ще бъде продавана на националната мрежа.

Очаква се схемата да генерира достатъчно електричество за около 130 домове всяка година.

Печалбите от водноелектрическия проект ще бъдат насочени към фонд на общността, използван за подкрепа на местни социални и екологични инициативи като например инициативи за поддържане на местната река.

ACE се подготвя и да пусне на „Оферта за общностни дялове“ през следващите седмици – за финансиране на следващия етап от работата по електроцентралата. Инвеститорите могат да очакват годишна възвръщаемост от около седем процента, според ACE. „Сега, когато етапът на строителството е на ход, за нас е наистина важно да продължаваме да привличаме поддръжници и инвеститори“, каза Синклер Лейг, основател и директор на ACE. „Колкото повече средства успеем да привлечем чрез нашата дялова оферта, толкова повече приходи от проекта можем да се върнем към общността през целия живот на схемата“.Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане