GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Спасяването на климата е икономическа супер-възмож...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Спасяването на климата е икономическа супер-възможност

Спасяването на климата е икономическа супер-възможност

Според американската служба по океаните и атмосферата (NOAA), температурите на земята и водите са се покачвали до края на семптември; най-горещите 10 години в историята са били все след 1998 г., а през последната една година нивата на въглеродния диоксид са най-високите за последните 30 години.

Доклад на междуправителствената група за климатичните промени разглежда три основни насоки: въздействие, адаптиране и уязвимост, смекчаване. Той предлага безкомпромисен избор – ако не намалим по най-бързия начин зависимостта си от изкопаемите горива, ще се сблъскаме с ускорено затопляне и трайни промени във всички компоненти на климата, повишавайки вероятността от тежки и необратими въздействия върху хората и екосистемите.

 

И така – какво ще изберем? Ще затворят ли очите си политиците, докато индустрията на изкопаемите горива ги зарива с пари, осигурявайки им пропагандатори, които дезинформират и лъжат?

 

Ще продължим ли да слушаме онези, които пред непоклатимите научни доказателства продължават да твърдят, че глобално затопляне не съществува, не и в последните 18 година, или че човешката активност не допринася за промени в климата?

 

А може би се нуждаем от учени от всички краища на света, които да ни убедят, че все още има време да се постигне нещо във връзка с тази истинска криза, и това да е в конфронтация с предизвикателството да се представят повече възможности, отколкото са капаните?

 

Да се вярва, че единственият ни избор е между силна икономика и здравословна околна среда, е абсурд. Това е фалшива опция, която мнозина политици и босове в индустрията с изкопаеми горива продължват да ни пробутват.

 

Лудост е да се смята, че можем да оцелеем и да сме здрави, ако разрушим природата, от която сме зависими.Изследвания показват, че предприетите стъпки за справяне с глобалното затопляне могат да има редица негативни икономически ефекти, а ще осигурят малко ползи. Ако подобен акт не сполучи, това ще има катастрофални последици за икономиката и околната среда.

 

Спестяването на енергия и чистите горива предлагат страхотни възможности. Пестенето на енергия, възобновяемите източници на енергия намаляват замърсяването и емисиите на парникови газове, спестяват пари на потребителите и предлагат куп икономически изгоди. В Канада например повече от 100 000 души са наети в сферата на подобряване на енергийната ефективност, като общото им възнаграждение за тази година възлиза на  $8.27 милиарда.

 

Германия – четвъртата по големина икономика в света, сега получава една трета от енергията си от възобновяеми източници. С това тя е намалила въглеродните си емисии с 23% спрямо нивата от 1990 г., като същевременно е създала 370 000 работни места.
Това са само два примера за новите възможности на кризата, през която преминаваме. Ще съумеем ли да се възползваме от множеството изгоди на пестенето и чистата енергия или ще продължим да тъпчем на едно място?

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане