GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Софтуер позволява да виждаме през очите на животни...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Софтуер позволява да виждаме през очите на животните

1 2

В света на животните всеки цвят е много важен. Той може да е сигнал за потенциалните брачни партньори или пък да предупреждава за опасност, както и да служи за прикритие или пък да помага за идентифициране на източниците на храна. Но за различните видове еднии същи цветове изглеждат доста различно.

На снимките, в лявата половина е показано как хората виждат даден цвят, а на дясната страна – как я виждат пчелите. Университетът обяснява, че цветята често пъти са особено впечатляващи в UV палитрата, защото чрез нея те изпращат сигнали до потенциалните опрашители, които виждат в UV спектира.

Потребителите могат да изберат през очите на кое животно да видят даден цвят. След това получават инструкции за това как да калибрират настройките на фотоапаратите си за правене на снимки. След като една снимка е готова, тя се кача на компютъра на потребителя и софтуерът я калибрира, разделя цветовете на слоеве, прилага UV филтър, ако е необходимо, и след това произвежда снимка, която изглежда така, актко би я виждал даденият вид.

За нас да виждаме „през очите“ на животните може и да е забавно, но изследователите отдавна използват такъв софтуер в своите прочувания. Така те изучават как камуфлажните цветове предпазват птиците от хищници, как промените в цвета на зелените брегови раци и промените в цвета на женските сигнализират цикъла на овулация и как цветовете въздействат на потенциалните брачни партньори.Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане