GoBIO - Lifestyle magazine

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Сорго

Сорго

 

Соргото е една от най-старите култури, но въпреки това няма единно мнение за неговия произход. Според някои изследователи родината му е Индия, според други –Екваториална Африка, а според трети – Китай.

Какво съдържа соргото?
Хранителните стойности на соргото са много близки до тези на царевицата. От 1990 г. всички хибриди в Европа са с 0 % съдържание на танини. Изследванията показват, чесоргото съдържа повече скорбяла и протеини, както и по-малко мазнини, в сравнение с царевицата.
Видове сорго
Захарна метла – в нашата страна се отглежда от любители.

Техническа метла – у нас тя много широко се използва за направата на метли.

Суданка – фуражна култура, коята е култивирана за фураж.

Къде се използва соргото?
Използва се за храна, за фураж, в козметиката и дори в производството на алкохолни напитки. От някои разновидтности се правят сламени покриви, огради, метли, кошници. До преди няколко години в Китай соргото е бил основен заместител на пшеница при производството на брашно. В някои части на Индия безквасният хляб от сорго и до ден днешен се използва за основна храна. В Южна Африка от сорго се прави гъста каша, използвана за направата на бира. Сорговата бира се смята за традиционна напитка на племето зулу. У нас соргото се използва за заместител на гарнитурата от ориз към различни видове меса.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане