GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Слънчогледовите семки и здравето...

Здраве

Интересно

Интересно

Слънчогледовите семки и здравето

Слънчогледовите семки и здравето

Това е голяма грешка, защото малките семки имат хранителна стойност много по-голяма от тежестта си – толкова много, че е препоръчително да бъдат част от вашата диета!

Семките на слънчогледа са добър източник на мед, манган, магнезий, селен и фосфор, които поотделно не са лесни за набавяне дори чрез добре балансирана диета. Освен това те са добър източник на витамините Е, В комплекс и фолиева киселина. Богати на протеини, те са чудесен избор за вегетарианци и вегани. Витамин Е е силен антиоксидант, който защитава тялото ни от действията на свободните радикали, които причиняват вреди на клетъчните мембрани и мозъчните клетки, освен това играе важна роля в защитата срещу проблемите причинени от артрит и астма.

Освен това оксидира холестерола, който иначе е причинител на сърдечносъдови заболявания. Тези семки ви помагат да се отпуснете и да си починете заради богатото си съдържание на магнезий, който играе важна роля в поддържането на здравето на нервната система. Хората, които редовно ядат слънчогледови семки, намаляват риска от високо кръвно налягане, мигрени, мускулни спазми и обща отпадналост.

Въпреки многото им ползи, не трябва да се прекалява с консумацията на слънчогледовите семки – предозиране със селен и витамин Е прави мъжете по-уязвими към рак на простатата, освен че е източник и на немалко мазнини. Препоръчаната дневна доза е 3 супени лъжици на ден – без обработка, или като добавка към салати, пилаф и всякакви домашно изпечени вкусотии. Единствената граница е въображението ви!


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане