GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Сладки картофи за добър имунитет ...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Сладки картофи за добър имунитет

Сладки картофи за добър имунитет

Сладките картофи добиват все по-голяма популярност с кулинарната си употреба. Техният наситен цвят се дължи на съдържащите се в тях каротоноиди – зеаксантин и лутеин. Но тези зеленчуци не съдържат само тези полезни вещества, които предпазват организма от атеросклероза, очни заболявания и някои видове рак. Освен каротоноиди, в сладките картофи се съдържа още значително количество бета-каротин, който също има противораков ефект.

Витамините В6 и С предотвратяват сърдечносъдови заболявания, депресия, безсъние и укрепват имунитета. Съдържаното изобилие от калий понижава кръвното налягане, образуването на камъни в бъбреците и също намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Сладките картофи също така са богати на неразтворими влакнини, които предотвратяват затлъстяването. Близо половината влакнини са пектинови разтворими влакнини, които регулират нивата на холестерола в кръвта. Същото действие върху организма имат и растителните стероли, които обаче имат и способността да се свързват с токсичните вещества в храносмилателния тракт и да ги извеждат от организма.

И не на последно място, хлорогеновата киселина в сладките картофи е мощен противораков фитохимикал, който е в състояние да неутрализира редица вируси.

За по-голяма полза

Консумирайте сладките картофи печени, защото така се увеличава концентрацията на бета-каротина, а скорбялата се превръща в захар и стават по-сладки. Най-полезни за организма ще бъдат сладките картофи, ако ги консумирате необелени.

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане