GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Скритото вълшебство на гъбите...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Скритото вълшебство на гъбите

Скритото вълшебство на гъбите

Хората, които ги харесват, се радват на голямото им вкусово разнообразие. Но това не е всичко – гъбите притежават и изключителни хранителни качества.

Преливат от витамини и минерали

Гъбите буквално са здравен концентрат. Тези мънички растения са световни шампиони по съдържание на витамин В – осигуряват ни голямо количество витамин В3, който е от съществено значение за кожата, храносмилателната и нервната системи, както и витамин В2, който е в тясна връзка с много ензими. Освен това гъбите са сериозни източници на минерали, сред които желязо и цинк, а са и сред най-добрите растителни източници на селен.

В 100 грама гъби приблизително се съдържат:

2 мг витамин В5

1 микрограм витамин К

12-15 микрограма витамин В8

1 мг цинк

3-5 микрограма селен

Имайте предвид, че различните видове гъби се различават и по количеството съдържани хранителни вещества. Примерно пачият крак съдържа повече витамин B3 и D, желязо и бета каротин от останалите. Но каквито и гъби да предпочитате, при всички положения с тях доставяте на организма си множество вещества с полезно действие.

Съучастници в отслабването

Всъщност гъбите въобще не са враг на усилията ви да поддържате перфектната си физическа форма – съдържат съвсем малко калории, а ви осигуряват същата енергия, която и зелените зеленчуци. И нещо още по-важно – малкото калории, които консумирате с гъбите, идват от съдържаните в тях протеини. По този начин, ако спазвате хранителен режим с цел да отслабнете, тези протеини ще ви създадат чувството за ситост, и то докато работят в организма ви срещу загубата на мускулна маса.

Колкото до съдържанието на фибри, отдавна не е тайна, че те гарантирано намаляват усещането за глад, на фона на улеснената перисталтиката на червата и правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Така гъбите се превръщат в съвършената храна за вегетарианците, които обаче трябва да внимават, защото все пак не съдържат абсолютно всички незаменими аминокиселини и не могат да се хранят само с тях.

И все пак – трябва да сме много внимателни

Да не забравяме, че фразеологизмът „отровно като гъба“ не се е появил безпричинно в речта ни. Въпреки че гъбите са пълни с най-разнообразни полезни за нас вещества, е изключително важно да не допускаме никаква грешка, когато ги консумираме. Разбира се, отровните гъби са доста по-малко на брой, спрямо ядливите, но за съжаление много не ни и трябва, за да си нанесем сериозни последици върху живота и здравето ни. По тази причина ви препоръчваме да спазвате няколко правила.

Първо, посягайте само към тези гъби, които безпогрешно разпознавате. Дори и при най-дребното съмнение дали гъбата е ядлива, не я докосвайте директно. Ако пипнете гъба, за която не сте сигурни и усетите и най-малкото неразположение, веднага се обърнете към лекар. Не разчитайте на снимки и картинки – дори да сте въоръжени с най-компетентната книга, шансовете ви да объркате два подобни вида гъби е невъобразимо големи. Не залагайте на погрешни схващания от сорта на това, че ако дадена гъба е нахапана от охлюви, то тя е безопасна за човека – охлювите могат да ядат отровни гъби! Накрая, но не на последно място, практически всички гъби трябва да се консумират сготвени, с някои много малки изключения. Не забравяйте, че най-сигурното решение е да избирате сред култивираните сортове, които се предлагат в търговската мрежа в голямо разнообразие. Те също съдържат безценни вещества за вашето здраве, също като дивите гъби, но са безопасни за консумация.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане