GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Скритото вълшебство на гъбите...

Вкусно

Супер храни

Скритото вълшебство на гъбите

Скритото вълшебство на гъбите

Хората, които ги харесват, се радват на голямото им вкусово разнообразие. Но това не е всичко – гъбите притежават и изключителни хранителни качества.

Преливат от витамини и минерали

Гъбите буквално са здравен концентрат. Тези мънички растения са световни шампиони по съдържание на витамин В – осигуряват ни голямо количество витамин В3, който е от съществено значение за кожата, храносмилателната и нервната системи, както и витамин В2, който е в тясна връзка с много ензими. Освен това гъбите са сериозни източници на минерали, сред които желязо и цинк, а са и сред най-добрите растителни източници на селен.

В 100 грама гъби приблизително се съдържат:

2 мг витамин В5

1 микрограм витамин К

12-15 микрограма витамин В8

1 мг цинк

3-5 микрограма селен

Имайте предвид, че различните видове гъби се различават и по количеството съдържани хранителни вещества. Примерно пачият крак съдържа повече витамин B3 и D, желязо и бета каротин от останалите. Но каквито и гъби да предпочитате, при всички положения с тях доставяте на организма си множество вещества с полезно действие.

Съучастници в отслабването

Всъщност гъбите въобще не са враг на усилията ви да поддържате перфектната си физическа форма – съдържат съвсем малко калории, а ви осигуряват същата енергия, която и зелените зеленчуци. И нещо още по-важно – малкото калории, които консумирате с гъбите, идват от съдържаните в тях протеини. По този начин, ако спазвате хранителен режим с цел да отслабнете, тези протеини ще ви създадат чувството за ситост, и то докато работят в организма ви срещу загубата на мускулна маса.

Колкото до съдържанието на фибри, отдавна не е тайна, че те гарантирано намаляват усещането за глад, на фона на улеснената перисталтиката на червата и правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Така гъбите се превръщат в съвършената храна за вегетарианците, които обаче трябва да внимават, защото все пак не съдържат абсолютно всички незаменими аминокиселини и не могат да се хранят само с тях.

И все пак – трябва да сме много внимателни

Да не забравяме, че фразеологизмът „отровно като гъба“ не се е появил безпричинно в речта ни. Въпреки че гъбите са пълни с най-разнообразни полезни за нас вещества, е изключително важно да не допускаме никаква грешка, когато ги консумираме. Разбира се, отровните гъби са доста по-малко на брой, спрямо ядливите, но за съжаление много не ни и трябва, за да си нанесем сериозни последици върху живота и здравето ни. По тази причина ви препоръчваме да спазвате няколко правила.

Първо, посягайте само към тези гъби, които безпогрешно разпознавате. Дори и при най-дребното съмнение дали гъбата е ядлива, не я докосвайте директно. Ако пипнете гъба, за която не сте сигурни и усетите и най-малкото неразположение, веднага се обърнете към лекар. Не разчитайте на снимки и картинки – дори да сте въоръжени с най-компетентната книга, шансовете ви да объркате два подобни вида гъби е невъобразимо големи. Не залагайте на погрешни схващания от сорта на това, че ако дадена гъба е нахапана от охлюви, то тя е безопасна за човека – охлювите могат да ядат отровни гъби! Накрая, но не на последно място, практически всички гъби трябва да се консумират сготвени, с някои много малки изключения. Не забравяйте, че най-сигурното решение е да избирате сред култивираните сортове, които се предлагат в търговската мрежа в голямо разнообразие. Те също съдържат безценни вещества за вашето здраве, също като дивите гъби, но са безопасни за консумация.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане