GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Спорт / Скелетон...

Спорт

Влез във форма

Скелетон

1 2

Един исторически леден спорт

Установено е, че шейните се появяват в края на XIX век в алпийските страни – пряко вдъхновение от канадските и индианските, използвани тогава за превоз. За предшественици на днешните шейни, използвани за практикуване на съвременни зимни спортове, се считат и две норвежки разновидности, използвани по онова време за риболов и забавление – Kjaelke и Ake. През 1882 г., когато ските не са били известни в Централна Европа, английски войници построяват писта за шейни, водеща от Давос до Клостерс в Швейцария. Отсечката приличала доста на канадските по дизайн, но била силно наклонена надолу. За да я направят по-предизвикателна, на пързалката в Давос й добавили и завои. Тя била използвана за спускания с шейни, които обособили според правилата им в три категории – канадски, американски или швейцарски стил.

През 1892 г. англичанинът Чайлд успява да изненада спортните фенове с нова шейна, изработена предимно от метал. Някои източници твърдят, че тъй като въпросният модел много приличал на скелет, станал причина за името и на самия спорт. Други специалисти обаче смятат, че името "скеле" произлиза от неправилното заемане в английския език на норвежката дума Kjaelke. И двете предположения звучат достатъчно достоверно, но единственото сигурно е, че от този момент нататък спускането с шейни, независимо как се нарича, се превръща в изключително вълнуващ и зрелищен спорт.

Извън пределите на Швейцария скелетон се практикува за първи път през 1905 г. в рамките на състезание по бобслей в Muerzzuschlag. Година по-късно там се провеждат първите австрийски първенства. През 1910 г. подобни състезания се организират на открито в планинска местност близо до Виена. През 1923 г. официално е учредена Международната федерация по бобслей и скелетон, а малко по-късно Международният олимпийски комитет обявява двата нови спорта за олимпийски. За състезателни се приемат правилата за скелетон на Сейнт Мориц, Швейцария. Американецът Дженисън Хийтън печели първия златен олимпийски медал по скелетон през 1928 г., а по-малкият му брат Джон се класира на второ място. Скелетонът участва в олимпийските надпревари и 20 години по-късно, след което се възобновява като част от игрите чак през 2002 г. Така новият спорт налага своите традиции и популярността му не спира да расте. Това е началото, но днес скелетон се практикува на състезателно ниво вече в около 30 страни от шест континента, а любителите му са неизброими.

Скорост и адреналин

Със сигурност фактът, че спортуващият скелетон се спуска по наклонена ледена писта с главата надолу, го изпълва с невъобразимо количество адреналин. Но това не е единствената причина за силното вълнение – на едно от световните състезания е регистрирана скорост от 146,6 км/ч! И това на фона на факта, че шейната за скелетон не притежава никакви елементи за управление, представлява тяло от фибростъкло, захванато с болтове за две ски от неръждаема стомана. И нейното единствено възможно управление са движенията на човешкото тяло.

Все пак има и правила

Макар и само няколко, в състезателната дейност на този спорт днес също има установени твърди правила, които не бива да бъдат нарушавани. Не е изненада, че състезателят трябва задължително да пресече финалната линия с главата напред. Ограничението за килограмите е 115 за мъже и 92 за жени, като се теглят заедно с шейните. Представете си как се управлява само с движенията на тялото шейна, дълга 120 см. Разбира се, съществуват и други технически, не толкова любопитни правила, с които се съобразяват професионалистите, но нас ни впечатлява най-много силата на човешкото тяло и дух на практикуващите.


Още теми от Спорт

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане