GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Ексклузивно / Сдружение „Българска история“...

Ексклузивно

Моята лична история

Сдружение „Българска история“

1 2

Марио Мишев е момчето, което с един клик на мишката преди 2 години създаде не просто страницата, а идеята „Българска история”. Неговите 21 години, в съчетание с енергичността и твърдостта му в ръководния процес, го правят балансьор в колектива и отговорник за добрата координация. Политолог по образование и историк по призвание, Марио съчетава успешно дейностите на ръководител, лектор и съавтор на поредицата „Българската история в 100…“.


Иван Кънчев е студент по международни отношения в Софийския университет. Като един от създателите на сайта, той е човекът, който внася хармония в екипната дейност. Спокоен и одухотворен, с интересно и необикновено чувство за хумор, той е пример за постоянство и привързаност към каузата. Освен на ръководните дейности, Иван, заедно с колегите си, е отдаден на проектите „Да обиколим българските училища” и „Българската история в 100…”.

Как съставихте екипа си?

Екипът ни се състои от 8 души, но извън него имаме редица партньори, с които успешно реализираме идеите си. Голяма част от нас все още са студенти, като учим различни специалности – международни отношения, политология, право, филмово изкуство, връзки с обществеността. Много хора ги изумява факта, че не учим история, но според нас именно разнообразието от умения, знания и интереси движи нещата напред.

С каква цел се събрахте вие, основателите на сдружение „Българска история“?

Всичко започна преди 3 години, когато все още бяхме ученици във Френската гимназия в София. Идеята за създаване на фейсбук страница, посветена на българската история, в която да споделяме със своите приятели интересни факти, ни се стори като приятно занимание. За кратко време обаче интересът към страницата надмина очакванията ни. Още тогава разбрахме, че това няма да е просто младежко начинание, а нещо значимо. Впоследствие създадохме и сайта, чиято постоянно нарастваща посещаемост се превърна в наш стимул.

Желанието ни днес е не просто да информираме хората за малко познатите и забравени епизоди от миналото, а и да покажем защо и днес България може да е добро място за живот и реализация. За да постигнем тази цел си служим с много примери от историята, но и от настоящето – героите днес, макар да не влизат в учебниците по история, не отстъпват по нищо на някогашните.

Какво представлява всъщност идеята „Българска история“, която обедини усилията ви?

Първата и най-съществена цел е да работим в посока опресняване на историческата памет, засилване на националната гордост, възраждане на забравени личности и епизоди от близкото и далечно минало. Убедени сме, че историята трябва да се разглежда като стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание и самочувствие. Разбира се, патриотизмът и родолюбието, които откриваме из страниците на историята и черпим като поуки, не бива да се разглеждат в негативен контекст, както често се случва у нас. Напротив, това са висши добродетели, които са доказали, че използвани и насочени по правилен начин, водят единствено до просперитета на даден народ и че нямат нищо общо с шовинизма и ксенофобията, които са деструктивни.

А какво е българската история за вас?

Лично за нас е „оръжие“, с което се опитваме да си служим, за да убедим последователите си, че си струва да уважаваш и обичаш родината си. Сама по себе си тя е низ от възходи и падения, които ни учат какво бива и не бива да правим.

Ако трябва да изброите 10 исторически факта, които ви карат да се чувствате горди, че сте българи, кои биха били?

Това е вероятно най-трудният въпрос. Всеки един от нас е задълбочил интереса си в различен период, но всички сме обединени около мнението, че най-героичен е периодът след Освобождението. Тогава най-силно наблюдаваме онези черти на българина, който считаме за традиционни – добродушието, трудолюбието, жертвоготовността. В този период, в рамките на 20-30 години, страната ни от османска провинция се превръща в проспериращата европейска държава, отбелязваща завиден социален, икономически и културен подем. Всичко това се дължи най-вече на общия стремеж на народа към постигане на  т.нар. „национален идеал“. В тази връзка могат да се изредят много факти, свързани с военните постижения на Българската армия през Балканските войни и Първата световна война, като например това, че през 1915 година нашата войска е най-голямата в света на глава от населението – близо милион при население 4,5 милиона. Не бива да се пропускат постиженията на родни учени като Асен Йорданов и Стамен Григоров, които прославят страната ни из целия свят. Колкото и да сме пристрастни към следосвобожденския период обаче, не е редно да пренебрегваме и по-далечните от нас години. Културното извисяване на страната ни по времето на княз Борис I и наследника му цар Симеон могат да ни покажат най-ясно какъв прогрес е белязала държавата през Средновековието, защото не само битките и войните са индикатор за това.

Изнасяте открити уроци – интересуват ли се днешните деца от родната си история?

Да, макар често да се твърди обратното. Срещаме голям интерес от страна на учениците. Не отдаваме това единствено на възрастта си, а на подхода, с който си служим. Стремим се да представяме историята по достъпен и увлекателен начин, все пак живеем в XXI век. След като децата изгледат някой видеоклип, посветен на непозната за тях личност, винаги задават въпроси , вълнуват се и питат защо този човек го няма в учебниците. Виждаме емоцията им и това е истинско вълнение за нас. Всеки път е различно. Научаваме неща и от децата, което също е показателно за интереса им.

Какво представлява рубриката ви „Легендите оживяват“?

„Легендите оживяват” е видео поредица от късометражни филми, чиято идеята е да запознаят зрителите с легендите и преданията, обикновено свързани с най-слабо населените и познати, но богати на история и традиции региони в страната. Всеки филм съдържа разказ на краевед и природни кадри на съответната област и историческите й забележителности. За да реализираме проекта, условно сме разделили България на четири географски зони и сме си поставили за цел в рамките на четири лета да ги обиколим. Планът е да бъдат обходени общо над 150 български села, като в последните две лета партньор по този проект е VIVACOM, откъдето получаваме много съществена подкрепа за пътуванията си.

Как намирате и подбирате представяните легенди?

Обикновено влизаме в избрано от нас населено място и разговаряме с местните, които ни упътват към възрастен човек, който да ни разкаже предания и легенди от региона. Срещите с хората в малките селца са интересни и емоционални, научаваме много за техния бит и опознаваме по-задълбочено историята на родните им места. Често разговорите излизат извън тематиката, тъй като хората са изключително щастливи да видят млади и непознати хора, проявяващи интерес към живота им.

Какво ви затруднява най-много, докато заснемате материалите?

Обществото ни е загубило славата си на гостоприемно, но слава Богу това не важи за всички хора. По-често попадаме на топли и разговорливи хора, които ни канят в домовете си, споделят с нас насъщния си и не се страхуват да са открити и мили към нас. Но истината е, че се е случвало да се срешаме и с хора, чието ежедневие ги е направило затворени и игнориращи всичко, било то и добро, което е извън семейството и работата им. В такива моменти изпитваме трудност в общуването.

А срещате ли някаква подкрепа при реализирането на проектите си?

На първо място най-съществена и важна за нас е подкрепата, която получаваме от нашите читатели. За изминалите три години те са онази опора, на която разчитаме във всеки един момент. А ако приемем, че аудиторията ни е някакъв тип духовен стожер, то за финансова и партньорска подкрепа разчитаме на приятелите ни от VIVACOM, които винаги са отворени към всякакъв тип инициативи. Те ни потърсиха първи и искаха да ни подпомогнат, защото смятат работата ни за значима и припознават родолюбието и като своя кауза. Много се радваме, че такава голяма компания ни се доверява дори за неща, които искаме да реализираме за първи път – може да нямаме достатъчно опит в нещо, но имаме добра идея и много ентусиазъм, с която да я реализираме и те застават твърдо зад нас. Такъв беше случаят с документалния филм „Швейцарецът с българско сърце“, посветен на делото на Луи Айер, който поставя основите на спортната гимнастика в България и умира в Междусъюзническата бойна, бранейки националната ни гордост. Ние не сме продуценти и режисьори, но благодарение на силната ни амбиция и усилия да покажем приноса на този велик човек в българската история, успяхме да създадем филм, които е гледан от повече от 3 500 зрители на 28 прожекции в цялата страна.

В момента подготвяте нов сайт – с какво ще бъде по-различен от досегашния?

VIVAHISTORY ще представя историята по нов начин за българската аудитория. Цялата инфромация в него ще бъде под формата на кратки видеа, разпределени в рубрики, сходни на тези в „Българска история”. Уроците ни по родолюбие ни отведоха към тази идея, тъй като установихме, че децата възприемат много по-лесно и качествено информацията, която е визуализирана и озвучена. Целта ни сайтът да служи на всички заинтересовани от история, но най-вече на учениците в процеса на усвояване на знанията по предмета в училище. В момента сме ангажирани с подготовката на съдържанието, пътуваме из страната и заснемаме много интересни видеа, така че очаквайте стартирането на сайта в средата на септември.

Какво си пожелавате да постигнете в следващите 10 години с тази ваша дейност?

Имаме много мечти, които искаме скоро да бъдат реалност, но ще споделим за тях, когато сме една крачка по-близо до реализацията им. Всичките те са с идеята повече хора да обикнат и осъзнаят важността на историята за бъдещето развитие на страната ни и на нас самите като личности. Със сигурност ще продължим да сме така активни, дори повече, защото ежедневно имаме поводи да се чувстваме удовлетворени от това, което постигаме. Пожелаваме си да сме здрави, другото ще го постигнем заедно и с постоянство.


Още теми от Ексклузивно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане