GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Строителство и проектиране / Сглобяема къща произвежда повече енергия, отколкот...

Бизнес

Строителство и проектиране

Строителство и проектиране

Сглобяема къща произвежда повече енергия, отколкото харчи

1 2

В Мелбърн компанията "ArchiBlox" издигна производството на сглобяеми къщи на ново ниво, като лансира дом, който произвежда повече енергия, отколкото използва, по време на целия си живот.

Къщата, наречена "Carbon Positive House" е 53 кв. м. и демонстрира амбицията на производителите да остави не само нулев въглероден отпечатък, но и да има положителен принос към околната среда. Те твърдят, че въздействието ѝ е всъщност толкова положително, че се равнява на засаждането на 6 095 дървета. Къщата спестява 116% въглерод на година на обитател, ако се съди по конвенционалните критерии.

Прототипът на къщата гледа на север, за да се максимизира излагането на слънце през деня и да се намалят разходите за отопление и охлаждане (в Южното полукълбо най-добрата слънчева ориентация е на север, а не на юг). Големи прозорци осигуряват постоянен достъп на светлина, а дизайнерите са нарекли солариума "дробовете на къщата". Той има за цел също да служи като буфер и да крие останалата част от жилищните пространства от суровото въздействие на слънцето, с което Австралия е известна. В допълнение, на една от стените му са сложени саксии, където собствениците могат да гледат зеленчуци и билки.

Домът е снабден със слънцезащитни плъзгащи стени, които могат да се местят, за да блокират проникването на горещото слънце. Задната стена на къщата е опряна в скала, която има за цел да осигури изолация и регулиране на температурата. Зеленият покрив дава възможност за инсталиране на слънчеви панели, с цел увеличаване на енергийните характеристики на дома. Разбира се, домът разполага и със система за събиране на дъждовна вода.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане