GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Сан Франциско е на път да забрани пластмасовите бу...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Сан Франциско е на път да забрани пластмасовите бутилки за вода

Сан Франциско е на път да забрани пластмасовите бутилки за вода

Съветът на надзорниците гласува единодушно да се започне постепенно премахване на продажбата и разпространението на вода в пластмасови бутилки за еднократна употреба. Забраната ще важи на територията на всички терени, които са градска или общинска собственост. Решението влиза в сила от следваата есен. Предвижда се и да се забрани закупуването на вода в пластмасови бутилки с пари от общинския бюджет.

„Налице са невероятни, огромни екологични щети от пластмасовите бутилки за вода“, каза надзорникът Дейвид Чиу, който въведе мярката. „Нужни са 1000 години за разграждането на една обикновена пластмасова бутилка за вода.“

Сан Франциско изглежда е първият град, който се опитва да подтикне потребителите да избягват използването на еднократни бутилки за вода. За тях еколозите казват, че пълнят депата за отпадъци и стигат чак до морето, подобно на найлоновите торбички.

Чиу, който предложи тази мярка, казва, че ограниченията за продажбата на бутилирана вода ще са част от поредица от мерки, която започна със забраната за найлоновите пликчета чанта през 2007 г. и предвижда агресивна общоградска кампания за рециклиране.

Съществен елемент от новата забрана е решението да бъде забранено закупуването на вода, пакетирана в пластмасови бутилки за еднокрартна употреба, с пари от бюджета на общината.

Важен компонент от новта регулация е и забраната на пластмасовите бутилкио за всички обществени мероприятия – паради, концерти и др.

До октомври 2016 г. забраната ще се прилага за повечето събития на открито. Тя ще обхване и всички мобилни павилиони за храна и всички други мобилни търговци, които продават напитки по улиците на града.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане