GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Строителство и проектиране / Рушаща се сграда във Варшава се сдоби с жива, зеле...

Бизнес

Строителство и проектиране

Строителство и проектиране

Рушаща се сграда във Варшава се сдоби с жива, зелена фасада

Рушаща се сграда във Варшава се сдоби с жива, зелена фасада

Гъстолистната вертикална градина контрастира с гладките и бледи бетонни панели в едно атрактивно съпоставяне и контрастиране на текстурите. Триизмерната зелена стена придава дълбочина и разнообразие на сградата през цялата година, тък като растителността се променя според сезоните.

Първоначално нискоетажна жилищна сграда, построена през 1933 г., централата претърпяла сериозни поражения по време на въздушните нападения по време на Втората световна война. Във Варшава 72% от жилищните сгради са били сринати в резултат на войната. Затова службат по консервация е решила, че сградата трябва да бъде възстановена.

Конструкцията на сградата е изискала много работа, за да може да се стабилизира и да се укрепят стените, основите и таваните. В същото време трябвало да бъде запазен характерът на оригиналната многофамилна сграда.

FAAB успели да запазят съществуващия ритъм от прозорци, но също така осигурили допълнителна светлина в сградата чрез поставянето на отвор, който озарява интериора от тавана чак до партерния етаж. Намесата на архитектите започва от главния вход и завършва със задния двор, което позволява на естествената светлина да озарява всичко, а в същото време свързва улицата със зелените площи зад офисите.

Освен че посреща стандартите за нискоенергийно строителство, биологично активната повърхност подпомага запазването на дъждовната вода. Заедно с вертикалната градина зелените площи покриват 82% от повърхността на обекта. Дъждовната вода, събрана от покрива и тротоара, се насочва към подземен контейнер за съхранение. След това дъждовната вода се използва за напояване на зеленината. Това решение помага да се намали до минимум размерът на сивата вода, която се изхвърля в общинската канализация.

Докато вертикалната градина расте, биоразнообразието в зелената стена може да се промени заради на семената, донасяни от птиците или вятъра. Очаква се фасадата ще да бъде напълно развита и разцъфтяла към 2016 г.

Фондацията за полска наука е неправителствена, неполитическа, нестопанска институция, която подкрепя научните изследвания – да се надяваме, че тяхната нова, зелена сграда ще вдъхновява учените да създават по-устойчиви технологии.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане