GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Ролята на водата...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Ролята на водата

Ролята на водата

Човешкият организъм е една невероятна вселена и процесите, случващи се в нея, обикновено зависят от редица фактори и много различни елементи. Така както калцият е неусвоим сам по себе си, така и водата не е самостоятелен елемент и има нужда от някои допълнителни предпоставки, за да хидратира тялото. Истината всъщност е, че за да съхрани тази така необходима ни субстанция водата, нашият организъм има нужда от две елементарни съставки - калий и натриев хлорид, или с други думи - зеленчуци и сол.

За последните години солта бе бичувана, разпъвана на кръст и наречена “бялата смърт”, но всички тези епитети са валидни само и единствено за нововъведената и позната ни йодирана трапезна сол.

За сравнение в древни времена солта се е смятала за по-ценна от златото и дори се е използвала като разменна монета. В древен Китай например търгували с монети от сол, а в Римската империя войниците я получавали като заплата - откъдето идва и думата “солдат” (в превод “войник”). Така някои градове като Рим, Залцбург и Мюнхен благоденствали от наличието на тази ценна суровина, докато за жителите на Северна Европа всяка щипка сол била истински лукс. Във Франция почти до края на XVIII век сол е имала право да продава само държавата и то на изключително висока цена. Този “солен налог” е водел след себе си множество бунтове и размирици, а според някои историци е и сред основните причини за Френската революция.

Тази древна сол, която се е смятала за толкова ценна през вековете, била т.нар. днес каменна сол.

Солта е част от най-важните телесни течности - кръвната плазма, стомашния сок (солна киселина), без който не можем да разградим храната, майчиното мляко, секретите от жлезите. При загуба на натриев хлорид организмът ни започва да губи и вода, което може да доведе и до водно отравяне – течностите навлизат безпрепятствено в кръвните клетки и ги раздуват. Симптомите са главоболие, световъртеж, гърчове, а в най-тежките случаи и смърт. Затова е важно да разберете, че водата, калият и натриевият хлорид са неизменно свързани и необходими. Животът ни буквално зависи от тях.

Знаете, че човешкият организъм е съставен на 70% от вода. За да поддържа баланса и живота обаче тази вода трябва да стигне до клетките на тялото. Една от ролите й е да “промие” самата клетка, да й помогне да изхвърли токсичните отпадъци. След като попадне в клетката, калият се включва, като се свързва с нея и я задържа в такова количество, каквото позволява наличието му. Натриевият хлорид пък кара известна част от водата да й прави компания извън клетките, т. нар. осмотично задържане на водата от солта, като осигурява баланса на водата, задържана извън и вътре в клетките. Доброто ни здраве реално зависи от поддържането на това изключително деликатното равновесие на тези два “океана” вода - извън и вътре в клетките на тялото.

А най-добрият начин за постигане на този баланс е чрез редовното приемане на няколко интересни напитки, включващи вода, плодове, зеленчуци и разбира се - каменна сол.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане