GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Ексклузивно / Моята лична история / Реших да променя реалността и създадох ТЪРНОВОRUNS...

Ексклузивно

Моята лична история

Моята лична история

Реших да променя реалността и създадох ТЪРНОВОRUNS

1 2 3 4

Аз съм д-р Калин Василев и заминах на 18 години за САЩ, където се образовах 11 години в топ университети. През 2012 г. завърших докторантура по генно инженерство в Carnegie Mellon University, където разработвах уникални биосензори. От 2012 до 2014 г. направих постдокторална специализация в най-добрия университет в света – Cambridge University в Англия. В началото на 2014-та се прибрах в България, защото искам да помагам на родината си. От 7 години се занимавам с маратонно бягане, йога, фитнес тренировъчни планове и истински природен здравословен живот, в чиято основа стои храната. В България открих една трагична ситуация.

Българите с бързи крачки и широко отворени ръце сме се е запътили натам, откъдето Америка иска да се измъкне. Те искат тук, а ние искаме там. Като човек с история в науката и статистиката, докладите са моя втора природа. А цифрите са умопомрачителни: България е „горд“ лидер в редица негативни медицински доклади на ЕС. Тук 60-70% от мъжете над 60 години умират, в следствие на сърдечносъдови заболявания, последица от начина на живот, който водят. При жените процентът е дори по-висок. Това е астрономическо число. По изпушени цигари на глава от населението сме №1 в ЕС. Според последния доклад на ЕС за физическата активност България разгромява конкуренцията, като 78% от населението никога не прави физически упражнения или играе някакъв спорт.

Но нека захвърлим цифрите настрана. Проблемът е всеки ден около нас. Проблемът сме ние и нашите решения. Нежеланието да намерим воля и да се противопоставим на модерната пакетирана изфабрикувана храна, бързите високо калорични и ниско хранителни продукти в лицето на баници, пици на парче, дюнери, мозъкопромиващата фалшива реалност от сериали по телевизора и селфита от фейсбук, липсата на мотивация да изключим компютъра и „умния“ телефон, и да се движим на открито.

Знаех, че не е време за мрънкане и оплакване! Реших да променя реалността във Велико Търново и региона, като създадох ТЪРНОВОRUNS – групово бягане и упражнения за здраве. След месеци труд успях да сформирам и малък екип от хора които да повярват в промяната и да бъдат част от ядрото на тази идея. Не сме много, но успяваме.

От 8 месеца правим безплатни тренировки на открито, за да раздвижим целия град. Ние нямаме зала, офис или фитнес. Ползваме парковете и природата. Всички мероприятия са безплатни за малки и големи, идват съграждани от 7 до 77 години. Моята мечта е да се събудим като българи и да сътворим безплатен здравен информационен център – една академия, където да учим хората на истинско здраве.

До момента без никакво финансиране проектът е организирал:

 Над 40 безплатни тренировки за целия град, средно по 70 човека на тренировка.

 Състезания, седмица на йогата, походи, велопреходи, кръжоци.

 Активна Фейсбук група с почти 3000 члена.

 Фейсбук страница с над 10 000 гледания всяка седмица.

 Десетки албуми с мотивиращи снимки, колажи, послания от нашите членове.

 Без копиране на чуждестранни блогове, лога, корици.

 Създадохме многохилядно семейство от приятели, желаещи здраве.

 Всичко е безплатно.


Още теми от Ексклузивно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане