GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Рециклирани плакати се превръщат в пъстри бижута...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Рециклирани плакати се превръщат в пъстри бижута

Рециклирани плакати се превръщат в пъстри бижута

Компанията "31 Bits" пусна на пазара пъстроцветни бижута, произведени в Уганда, които носят духа и атмосферата на Африка. Въпреки че могат да освежат всеки тоалет и да придадат добро настроение, историята зад създаването им е изпълнена с трудности и противопоставяне на жестока съдба.

Бижутата са дело на 100 разселени жени в Северна Уганда, 1/3 от които са ХИВ-позитивни. Собственичките на компанията възлагат на местните жени създаването на бижутата в условията на справедлива търговия и уважение към човешкия труд и достойнство, както и честно заплащане, което да помогне на тези жени да гледат семействата си. Грижата към тях е холистична и включва финансово ограмотяване, здравна грижа и психотерапия. Това е уникална възможност за връщане към живота на тези жени, които досега са били жертви на домашно насилие, политически битки и болести.

За създаването на колиетата и гривните се използва хартията от плакати, реклами и дори непотребни учебници, която се накъсва на дълги ленти и свива на мъниста, след което се покрива с лак на водна основа. Готовите мъниста се нанизват в гривни и колиета или се пришиват към бродираните тоалети, които също се предлагат от компанията. Всичко е ръчно произведено и всяко отделно бижу разказва история, тъй като е направено от реален човек, казват основателките на компанията.

"Надяваме се, че когато прокарвате пръстите си през мънистата, ще възкресявате смеха, песните и историите, които жените разказват, докато ги сътворяват. А самата общност е възникнала около изработката на бижутата" - допълват те.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане