GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Райската ябълка или храната на боговете...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Райската ябълка или храната на боговете

Райската ябълка или храната на боговете

Плодовете на райската ябълка са едри, оранжеви, със закръглена, овална или леко конусовидна форма.

Плодът с най-божественото име неслучайно се нарича така в Китай наричали райската ябълка “храна на Боговете”, смятайки, че древните божества са опитали първо нея. В Япония я наричали “плод на Слънцето”. Освен забележителния вкус, райската ябълка съдържа още и брилянтен набор от витамини, които са така необходими на организма през зимния период.

Райската ябълка е богата на витамините А, С, Р, Е и от групата В, минералите калий, магнезий, йод, калций, фосфор, мед и манган. Съдържа много захари, най-вече глюкоза и фруктоза, органични киселини, багрила и пектинови вещества. Райската ябълка е с висока хранителна стойност. Плодът доставя много ценни вещества, но в същото време съдържа малко калории и ефективно успява да създаде дълго чувство за ситост. Поради тези си качества, се препоръчва горещо от диетолози за хора с наднормено тегло.

Комбинацията от флавоноиди, танини и бетулинова киселина в плода спомага за ограничаване на клетъчното окислително увреждане, стимулира разтварянето на туморните клетки и предпазва от ДНК мутации. Голямото количество йод прави божествения плод много добро средство за борба със заболявания на щитовидната жлеза.

Райската ябълка е изключително богата на Витамин С, затова е добре да се консумира през този сезон на годината, когато върлуват грипове и настинки. Тя е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение и депресиите през студените месеци, провокирани от мрачното време и липсата на слънце.

Яркият оранжев цвят на плода говори за високо съдържание на бета-каротин. Той е полезен за зрението и защитава кожата от преждевременно стареенe.

Когато избирате райска ябълка на пазара няма как да не ви направи впечатление, че голяма част от плодовете са позагнили. Това е нормално и в повечето случаи е белег, че плодът е зрял и вкусен. Избирайте сравнително твърди райски ябълки и като цяло без механични наранявания. Добре узрелите плодове консумирайте бързо, защото нямат голяма трайност.

Съхранявайте райската ябълка в хладилник, така плодовете могат да издържат максимум около две седмици.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане