GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Разтегателна, сгъваема и мощна батерия захранва см...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Разтегателна, сгъваема и мощна батерия захранва смарт-часовниците по-дълго

Разтегателна, сгъваема и мощна батерия захранва смарт-часовниците по-дълго

Използвайки форма на японската техника за сгъване на хартия – оригами, изследова са доказали, че могат да накарат конвенционално произведените литиево-йонни батерии да се разтягат и огъват достатъчно, за да могат да се поберат в каишка за часовник. Така би имало много повече място за съхранение на енергия. Освен, че ще помогне за развитието на смарт-часовниците, методът – за който изобретателите казват, че е съвместим със стандартните производствени процеси – би могъл да доведе до създаването на подходящи батерии за всякакви други преносими електронни устройства, като например фитнес-ленти и сензори, които следят данни, свързани със здравеопазването.

Понастоящем батериите на смарт-часовниците стоят зад екрана, споделяйки малкото пространство с всичката останала електроника, която работи в часовника. Така батериите заемат голяма част от наличното пространство. Освен това те имат сравнително малък енергиен капацитет – пречка за развитието на смарт-часовниците, казва Хангинг Джианг, професор по машинно и космическо инженерство в Държавния университет в Аризона. Той е ръководител на изследването за огъващите се батерии.

Днешните часовници не работят много дълго. Например новият часовник на Apple издържа само няколко часа, ако бъде използван „активно” за работа с различни приложения. Новата техника обаче може да помогне за удвояването на този енергиен капацитет, казва Джианг.

Изследователите са използвали своите огъващи се батерии за захранването на смарт-часовник на Samsung, показвайки, че еластичната лента с батерията в нея може да се огъва и да се разтяга, без това да засегне производителността на батерията.

През последното десетилетие учените постигнаха голям напредък в проектирането на разтеглива електроника, която да може да пасне на динамични и извити повърхности и форми като тези на човешкото тяло, без това да води до неизправност на устройствата. Въпреки това повечето подобни технологии разчитат на еластични материали и не са съвместими със съществуващите производствени процеси за батерии.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане