GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Разработват „3D принтер“ за бързо изграждане на гл...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Разработват „3D принтер“ за бързо изграждане на глинени домове

Разработват „3D принтер“ за бързо изграждане на глинени домове

Но с 3D принтера за кал една глинена къща може да се направи бързо и здраво. Организацията на Морети, наречена World’s Advanced Saving Project (WASP), е посветена на изграждането на глинени жилища на достъпни цени, особено на места, където най-нужният ресурс е най-изобилен – земята.

„Започвайки с малък формат, ние разработваме принтер с възможности за полагане на глина, а след това ще преминем към по-голям принтер за изграждане на къщи на много ниска цена и възстановяване на домовете из села и вилни зони… Всичко е екологично чисто, използваме земята като основен материал”, пише на сайта на WASP. 

През последните две години WASP работи активно за постигането на целта си – създаване на сгради в пълен размер чрез принтерите за кал. В крайна сметка от организацията искат да предложат триизмерен принтер „в пълен размер, с три ръце, 6-метров“, който да е в състояние да „отпечатва“ жилищни структури с височина 3 метра. Тези структури могат да бъдат натоварвани на камиони и сглобявани на място за по два часа. След това земята се смила и пресява, смесва се с вода и се поставя в резервоара на машината, която започва да изгражда стените от глина, слой по слой.

 

Процесът отнема известно време, но може да оформи почти всяка форма на къщата. Освен това, според създателите на машините, такива структури са и много здрави.

 

Ние имаме голяма цел и работим всеки ден по малките стъпки, за да я постигнем“, казва Морети. Вече са разработени модели, които работят с глина, порцелан и керамика, за да се даде възможност за оформянето на предмети, „които имат функционалност и търговска стойност“.

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане