GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Различните коледни подаръци...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Различните коледни подаръци

Различните коледни подаръци

Най-сигурният начин да избегнете комерсиализацията на Коледа, да усетите истинския дух на празника и да изненадате приятно любимите си хора, е като сами изработите коледните им подаръци. А ако тези подаръци са вкусни и пълни с полезни съставки, направени с много любов в собствената ви кухня, то удоволствието от тях ще е несравнимо!

Предлагам ви три идеи за уникални коледни подаръци, с които да направите празника по светъл и по-ароматен за някого!

Коледни бурканчета с мед

За тези ароматни бурканчета с мед няма точна рецепта - всичко е въпрос на вкус и импровизация. Снабдете се с красиви малки бурканчета. Смесете различни ядки (орехи, шам-фъстък, лешници, кедрови ядки и т.н.), сушени плодове (кайсии, боровинки, смокини) и подправки (портокалови корички, канела, звездовиден анасон, розов пипер, джинджифил, карамфил), така че да запълнят 1/2 от бурканчето, и напълнете останалата част на съда с мед.

Получава се нещо много интересно като визия и вкус, особено за любителите на сладко-солените комбинации. С готовата смес могат да се гарнират ориз, печено месо, салати, кисело мляко, палачинки, препечени филийки, домашен хляб и печено сирене. Вържете бурканчето с красива панделка или му направете шапка от хартия, коноп или пъстър плат, за да добие романтично-рустикален вид. И вашият подарък е готов!

Микс от коледни подправки

Джинджифилови курабийки, тиквен щрудел, ябълкова баница - каквото и да се приготви в дните около Коледа, то домът непременно се изпълва с уханието на джинджифил, канела, кардамом и индийско орехче. Тези стоплящи подправки докосват сетивата, отпускат и настройват празнично! Предварително приготвен микс от коледни подправки е чудесен подарък за някой, който обича да готви и ще ги използва през празничните дни.

Смесете 3 с.л. канела, 1 с.л. карамфил на зърна, 1 с.л. кардамом на зърна, 1 ч.л. сух джинджифил на прах, 1 ч.л. индийско орехче на прах и 2-3 звездички звездовиден анасон. Изсипете всичко в мелничка за подравки или в блендер и завъртете, докато получите фина смес.

Най-добре е да поднесете сместа в бурканче, за да се запази максимално свежестта и аромата на подправките. Украсете съда, като завържете с канап пръчка канела и ръчно изработен етикет.

Бленд за чай с коледни аромати

За любителите на чая можете да направите уникален бленд, комбиниращ качествен чай с различни подправки и да го поднесете в елегантна кутия с коледни мотиви. За основа използвайте черен или зелен чай, който може да закупите от някой от специализираните магазини за чай. Към него добавете 1 с.л. изсушени портокалови корички, 5-6 парчета нарязана на ситно изсушена ябълка, пръчка канела (предварително смляна на едро в мелчника или блендер), 1 с.л. карамфил на зърна и 1 ч.л. сух джинджифил.

Смесете всички съставки, разбъркайте и вашия бленд е готов. Ако подаръчната ви кутия не е специална за чай с плътно затваряне, съхранявайте готовия бленд в буркан, за да не загуби аромата си и го пресипете в различен съд, непосредствено преди да опаковате подаръка.

Ароматен зехтин с розмарин

Този зехтин е истински еликсир, с който ще очаровате ценителите на добрата кухня! За целта подберете качествен студенопресовен зехтин и пресен ароматен розмарин. Измийте и подсушете отлично билката, преди да я използвате. Ако е необходимо, изчакайте розмарина да изсъхне няколко часа, защото ако го поставите влажен в зехтина, след няколко дни ще граняса.

Ако използвате 250-милилитрово шише, изсипете нужното количество зехтин в съд с дебело дъно и го поставете на котлона, заедно с 3-4 клонки розмарин. Включете котлона на тих огън. Много важно е зехтинът да не завира и температурата на нагряване да не надхвърля 100 градуса, а само леко да се нагрее, колкото розмаринът да пусне аромата си в рамките на 5-10 минути. След това го оставете на студено да се охлади.

През това време сложете в приготвеното шише 2 други клонки розмарин и 5-6 зърна розов пипер. Долейте в шишето охладения зехтин и затворете. Оставете да престои още поне 2-3 дни преди да го подарите, за да се насити още повече ароматът!

Скраб за лице с коледни подправки

Конвенционалната козметика съдържа изключително много синтетика и токсини, които често пъти са катализатор на възпалителните процеси в тялото. Затова е добре да не слагаме върху кожата си нищо, което не бихме изяли! Е, този домашен скраб става и за ядене, но е много по-добре да се използва по предназначение. Всяка дама, която го пробва, ще бъде очарована, така че – пригответе го за приятелките си!

Нужна ви е 1 чаша кафява захар, 1 с.л. канела, 1/2 чаша кокосово масло, 1 ч.л. мед, 2-3 капки етерично масло от канела. Ако имате чай от канела, добавете лъжичка и от него. Смесете захарта, канелата и етеричното масло. Добавете към тях мекото кокосово масло и разбъркайте добре съставките, за да се смесят напълно. Ако е сместа е много суха, добавете още малко кокосово масло.

Разпределете в подаръчни бурканчета и декорирайте с красива панделка.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане