GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / Първият соларен самолет на Facebook готов за теств...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

Първият соларен самолет на Facebook готов за тестване

Първият соларен самолет на Facebook готов за тестване

Компанията-майка на социалната мрежа твърди, че самолетът – наречен Акила – може да лети в продължение на три месеца нон-стоп. Той ще е част от проекта Internet.org, който има за цел да предоставя интернет за 10 на сто от населението на света – всички онези, които живеят в райони без комуникации.

Самолетът, който има размах на крилата на Боинг 737, ще бъде тестван в САЩ по-късно тази година. Той ще използва модел на полета, който наподобява този на рекордьора Solar Impulse. Летейки на височина от 18 000 до 23 000 м., безпилотният самолет ще се издига до максимална височина през деня, а след това ще се спуска, за да лети при най-ниската височина през нощта, пестейки енергията в батерията.

„Все още имаме да извървим дълъг път в тази ни работа, но сме развълнувани от напредъка“, каза Джей Парик, вицепрезидент инженеринг и инфраструктура в компанията. Той подчерта, че самолетът е все още в ранен етап на развитие. „Планираме да ангажираме по-широката общност и да споделим това, което сме научили, така че всички ние да можем да се вървим напред по-бързо в развитието на тези технологии.”

Когато бъде завършен, проектът ще използва лазери за предаване на информацията между въздуха и земята. Прототипите на лазерите, които бяха изпитани във Великобритания по-рано тази година, също са достигнали нов етап на развитие, след като разработчиците успешно тестваха нов лазер, който може да пренася данните с 10 гигабита в секунда към целеви приемник с размер на стотинка при разстояние 16 км.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане