GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Първият масив за почистване на океаните от пластма...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Първият масив за почистване на океаните от пластмаси тръгва през 2016 г.

Първият масив за почистване на океаните от пластмаси тръгва през 2016 г.

Днес, две години по-късно след обявяването на тази смела и леко противоречива идея – първият масив за почистване на океана е на път да потегли. Той се разработва с цел пускане на вода през 2016 г. Мястото? – Водите води между Япония и Южна Корея. 

Пластмасовите отпадъци са огромен проблем. В световните океани се изсипват по около 8,8 милиона тона всяка година. Скорошно проучване показва, че до 2020 година ще се наблюдава десетократно увеличение на този обем.

Веднъж попаднали в морето, пластмасите съсипват морския живот. Някои морски същества се заплитат в платмасите или се закпещват в тях. Други пък поглъщат малките парченца пластмаса, носещи се из водата. Дрои коралите поглъщат пластмасови елементи.

Морските течения събират големи количества пластмасови отпадъци и ги носят със себе си из световните океани, образувайки големи „петна от боклуци“.

Решението, предложено от Слат още през 2013 година, е създаването на масиви за почистване – „закотвена мрежа от плаващи греди и платформи за преработка, които могат да бъдат разпределени из „петната от боклуци“ по целия свят“… Масивите следва да се разположат по радиуса на пластир всяако такова „петно“. Така те ще служат като гигантски фунии. Ъгълът, който се образува от гредите, ще насочва плаващата пластмаса към платформите. Там боклукът ще се отделя от планктона, ще се прецежда и съхранява за рециклиране“.

Масивите на Слат предизвикаха критките на някои, но в крайна сметка след продължително проучване на възможностите на проекта се стигна до заключението, че подобен масив не само ще може да работи, но и може да се окаже в състояние да почисти половината от голямото тихоокеанско петно от боклуци само за 10 години. И така през 2016 г., организацията на Слат ще разположи 2000-метров масив край остров Цушима остров между Япония и Южна Корея. Системата ще бъде най-дългата плаваща структура, правена досега. Тя ще функционира в продължение на две години, събирайки пластмасови отпадъци, преди да достигне бреговете на Цушима. Междувременно организацията работи с управата на остров Цушима, за да се реши дали събраните отпадъци ще могат да се използват като алтернативен източник на енергия.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане