GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Първият екологичен център за данни се строи в Швец...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Първият екологичен център за данни се строи в Швеция

Първият екологичен център за данни се строи в Швеция

В момента има над три милиона центрове за данни в експлоатация по света. Много от тях имат значително отрицателно въздействие върху околната среда, освобождавайки топлина, генерирайки – косвено – вредни емисии в атмосферата и допринасяйки за глобалното затопляне.

Студеният климат на Швеция прави страната много подходяща за домакин на центрове за данни. Там има ниска средна температура – само 5°C – което помага за охлаждането на оборудването. Цените на енергията в Швеция също са по-ниски в сравнение с много други части на света.

 

EcoDataCenter, който се изгражда в града Фалун, ще черпи енергия от местната енергийна мрежа, която от своя страна е една от най-ефективните в света. Центърът обаче ще използва и своята собствена излишната топлина и енергия – с нея ще се отопляват сградите в района. Електроенергията, използвана за основно захранване на центъра, ще идва единствено от възобновяеми източници като слънчева, водна и вятърна енергия, както и един местен завод когенерация.

 

Когато температурите се покачат през лятото, излишната пара от местната електроцентрала ще се използва за захранване на машините, които поддържат оборудването на центъра, така че да работи при оптимални температури. За подпомагане на охлаждането центърът ще има зелен покрив, покрит с пъстри цъфтящи растения. Когато всички тези мерки се вземат под внимание и се изчисли енергийният баланс на центъра за една година, ще се окаже, че той ще има отрицателен въглероден отпечатък.

 

Проектът е резултат от сътрудничеството между Falu Energi, Vatten и EcoDC AB. Центърът ще има 100 процента гарантиран ъптайм ще бъде един от 13-те най-сигурни центъра за данни в света, получавайки рейтинг Tier IV. Проектантите на EcoDataCenter са работили съвместно с Schneider Electric за внедряването на енергийно ефективни решения за сигурност, които са в хармония със зелените свойства на съоръжението. То ще бъде физически защитено от тежки бетонни стени в съчетание с усъвършенствани системи за наблюдение.

 

Първата от трите сгради, които в крайна сметка ще формират ЦоД-а, ще е с площ 23 350 кв. м. Тя ще бъде завършена през Q1 2016.


 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане