GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Първият в света конопен самолет ще полети догодина...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Първият в света конопен самолет ще полети догодина

Първият в света конопен самолет ще полети догодина

Но през следващата година може би ще успеем да добавим едно ново приложение на конопа – ако канадската Hempearth успее да построи първия в света конопен самолет – изграден от коноп и захранван с биогориво от коноп. Миналия месец Hempearth подписа договор с известен производител на самолети за леката авиация Флорида. Договорът предвижда фирмата да построи самолет, направен почти изцяло от бързо растящото растение Канабис.

Дерек Кесек, бивш собственик на ресторант за органична храна, казва, че хората първоначално му се присмели, когато разкрил плановете си за построяване на самолет от коноп: „Можеш ли и да го пушиш също?“ Но сега Кесек ще се смее последен, тъй като първият конопен самолет се очаква да бъде произведен по някое време през следващата година. И той ще има много по-малък въглероден отпечатък, отколкото повечето самолети, изработени от фибростъкло. Кесек вярва, че неговият конопен самолет може да направи революция в света -“точно като Стив Джобс е направил революция със своите телефони“.

Ние изграждаме самолета де факто от плевели от градината. Когато се използват никел и други елементи, те не могат да бъдат върнати в земята“.

Около 75 процента от самолета ще бъде изграден на промишлен коноп. Четириместният модел ще има размах на крилете от 12 метра. Освен че е изградена от коноп, самолетът ще бъде задвижван от конопено биогориво. Ако всичко върви по план, конопеният самолет ще направи своя първи полет в Кити Хоук, Северна Каролина, където се е случил първият в света успешен полет на самолет.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане