GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Първият Коледен фермерски пазар в София ще събере ...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Първият Коледен фермерски пазар в София ще събере на едно място над 50 производители

1

Организатори са Столична община, Пазари Юг ЕАД, Фондация Биоселена, БДЗП, Българска Асоциация Биопродукти, Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели, Сдружение за биологично пчеларство и Хранкооп ­ София. Специален гост на откриването ще бъде кметът на София г­жа Йорданка Фандъкова. Фермерският пазар ще започне в 11 ч. и ще посреща посетители до 19 ч. на ул. Оборище, в отсечката между бул. Васил Левски и храм­паметника Св. Александър Невски.

През целия ден ще има богат избор на сезонна българска продукция, представена лично от производителите си ­ плодове и зеленчуци, няколко вида хляб с квас, пчелни продукти от различни краища на страната, сиропи, богат избор на сладка, билки, подправки, разнообразни млечни продукти и още много вкусни предложения. На Коледния пазар ще се включат участници от трите фермерски пазара, които Хранкооп ­ София организира всяка седмица на Римската стена, Иван Вазов и Младост 1.

Производителите са подготвили най­доброто от градините си в момента – сушени плодове, пресни ябълки и киви, орехи, пресен лук, чесън и салати, картофи, зрял боб, разнообразие от кореноплодни зеленчуци, моркови, зеле, мед, сладка и конфитюри, лютеници, вино, бира, сиропи и още предложения за празничната трапеза. В специална зона ще бъдат представени и фермерските продукти, познати под марката „За Балкана и хората“, на малките фермери от зони НАТУРА 2000 в Централна и Западна Стара планина. На техните щандове ще има биологичен мед и разнообразие от млечни продукти, изложени в мобилни хладилни витрини.

От Българска Асоциация Биопродукти, Сдружението за биологично пчеларство и Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели също ще се включат с избрани от тях производители. За празничната атмосфера, към фермерския пазар ще се включат творческите ателиета и български майстори­занаятчии, част от вече традиционната инициатива на Хранкооп ­ Моята Еко Коледа. Новото тази година е, че Моята Еко Коледа ще продължи цели 5 дни – от 16 до 20 декември включително, на 4 места в столицата. На 16 и 17 декември (сряда и четвъртък) ­ Фермерски пазар Иван Вазов (15­19 ч), на 18 декември (петък) Фермерски пазар Младост 1 (15­19 ч), на 19 декември (събота) ­ Фермерски пазар Римската стена (10­14 ч) и на 20 декември (неделя) Коледен фермерски пазар на ул. Оборище зад Ал. Невски (11­19 ч) Очакваме ви, за да споделим заедно подготовката за празничната трапеза и да подкрепим българските фермери и занаятчии!


Коледен пазар

Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане