GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Пушенето убива морето!...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Пушенето убива морето!

Пушенето убива морето!

Инициативата е част от кампания „Морето не е за една ваканция”, реализирана от доброволци, фондация „Мейдей”, „Грийнпийс”-България и екологично сдружение „За Земята”.

Фасовете са опасни за морето, тъй като съдържат токсини. Могат да бъдат погълнати от морските птици и организми, и това да има фатални последици за тях. Дори  плажовете да изглеждат на пръв поглед чисти, се оказва, че са пълни с фасове. Този дребен и не толкова видим боклук е навсякъде в пясъка и трудно се почиства. 4500 фаса – това са над 200 кутии с цигари.

***
Знаете ли, че:

• Около 4,5 трилиона цигарени фасове биват разхвърляни по света всяка година.
• Необходими са десетилетия, за да се разградят фасовете в природата.
• Фасът съдържа всички отровни вещества, които съдържа и цигарата. Те са около 4000, като 400 от тях са канцерогенни, а при разграждането на фасовете се отделят амоняк и сяра. Най-бързо от този дребен отпадък се замърсява водата, защото дори само при преминаване през фаса, тя отмива всички вещества от него.
• Фасовете са пълни с катран, никотин и други токсини, а под въздействието на климатичните условия, те попадат в почвата и влияят на всеки организъм в контакт с нея.
• Изследванията показват, че са необходими между 5 и 30 години за разграждането на вредните съставки във фасовете, при това те никога не се разграждат напълно.
• Цигарените останки представляват 40% от замърсяването по плажовете и могат да бъдат фатални за всички морски обитатели.
• Близо 50% от средното количество цигари, което изпушва един човек за една година, се изхвърля по нашите улици, паркове и плажове.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане