GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Пристрастява ли пицата...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Пристрастява ли пицата

Пристрастява ли пицата

Колкото и да сме порастнали, пицата се възприема като щастие, малка хранителна награда – а едно ново проучване отговаря на въпроса защо е така.

Отговорът е в кашкавала.

В университета на Мичиган са провели проучване, което твърди, че кашкавалът е една от най-пристрастяващите храни, що се касае до вкусовите качества на храните. Проучването показва, че една съставка на кашкавала – касоморфин, се прихваща за рецепторите за опиат в мозъка, което доставя успокоение на целия организъм, когато се консумира този вкусен млечен продукт.

Касоморфините се прихващат към рецепторите за опиат в мозъка, за да причинят успокояване по същия начин, по който го правят и хероинът и морфинът – това казва Нийл Барнард, президент на PCRM. Той също добавя, че почти можем да наречем това вещество наркотично.

Информацията за проучването е събрана с помощта на тест на Йейл, определящ скала на пристрастяване – известни любимци като шоколад, сладолед, пържени картофки, бекон, пържено пиле, газирани напитки и торта. В тази скала на най-горните позиции застават храни, които са обработени и превърнати в ново състояние, както гроздето не става пристрастяващо или опияняващо, докато не бъде превърнато във вино.

Обработката на храната изглежда като един от най-важните фактори, асоциирани с това дали храните предизвикват поведенческите черти на пристрастените, твърдят унените от Мичиганския университет.

Тогава как да намалим силата, която кашкавалът има над нас? Президентът на PCRM съветва да се държим с пристрастяващите храни по същия начин, както бихме се държали с други вещества, които водят до пристрастяване – да стоим настрана. „Не го гледайте, не го помирисвайте и в никакъв случай не го яжте, ако това ви притеснява“, казва Бернард. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане