GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Пристрастени към кафе...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Пристрастени към кафе

Пристрастени към кафе

Рязкото спиране на приемане на кофеин не е заплаха за живота, както например от хероин, въпреки че води до симптоми като главоболие и раздразнителност. Но въпросът е защо бихме искали да спираме въобще?  

Вместо да причинява вреди, както бихме си представили източник на пристрастяване, кафето обикновено има положителни ефекти над здравето ни. Освен че увеличава концентрацията и намалява умората, кафето, научно тествано, подобрява паметта. Пиенето на умерено количество кафе също води до намаляване на риска от смърт от болести на сърцето и сърдечни удари, дихателни проблеми, както и диабет с около 10% при мъжете и 15% при жените. Има също проучвания, които твърдят, че кафето може да служи като защитник срещу поява на болестта на Паркинсон.

Кафето е най-разпространената субстанция, действаща върху ума, психиката или поведението в света. Отпускането на хормона допамин, в следствие на приема на кофеина, води до повдигане на настроението и увеличаване на мотивацията за действие. А приемът на фатална доза кафе за хора е почти невъзможен заради разликата в нашите размери и размерите на целите на отровата на плодовете. За да успеем да погълнем фатално количество кофеин, трябва да изпием по чаша кафе за всеки килограм от нашата маса преди организмът ни да е успял да разгради предишните. Точно затова досега не е имало регистрирани смъртни случаи в следствие на „свръхдоза” кафе. 

Въоръжени с тази информация, не се притеснявайте да започнете деня с чаша топло кафе и знанието, че тя няма да ви навреди, а само ще помага в зареждането за поредния енергичен ден!

 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане