GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Пред дома на белия щъркел в Белозем вече има и био...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Пред дома на белия щъркел в Белозем вече има и био градина за подправки

1 2

Така, освен че ще продължи да приютява най-голямата популация от бели щъркели у нас, ОУ „Гео Милев” ще може да се похвали и с „най-вкусната” градина в училищен двор.

През април екип от училището заедно с родители и 150 деца започнаха изграждането на вкусната градинка. Бяха поставени интерактивни образователни инсталации и табла на тема еко образование. През следващите месеци продължиха дейностите по засаждането и грижите за растенията. Проведоха се множество образователни занимания за децата и местната общност. През май био градината стана една от атракциите на международния Фестивал на белия щъркел. С дегустация на отгледаните чисти подправки и чаено парти училището популяризира своята инициатива. Всички дейности на училището по проекта са продиктувани от желанието за облагородяване на района, намаляването на вредните емисии на въглероден диоксид и възпитанието на учениците в идеите на устойчивото развитие.

Белозем е единственото в страната селище, удостоено с приза на авторитетната немска организация EURONATURE „Европейско село на белия щъркел“ - в селото се намира най-голямата гнездова популация от 34 двойки бели щъркели, наброяваща. 22 от тях са разположени на покрива на ОУ „Гео Милев”. Ежегодно между 80 и 100 щъркела  съжителстват в хармония с децата.

Училището разполага с 19 декара двор, в който е разположен единственият в района на Белозем модел на миниферма с червен калифорнийски червей за производството на екологично чист био тор. От училището са инвестирали и в подземна напоителна система, осигуряваща вода до всяка точка на двора.

Голямата цел на ОУ „Гео Милев” е в следващите две години да изгради миниботаническа градина за подправки. Училището кандидатства на проектен принцип за финансиране и на площадка за компостиране на зелена маса, която да бъде създадена в непосредствена близост до фермата за калифорнийски червей и градината за подправки. Така децата ще имат възможността да се запознаят и да поддържат сами един затворен жизнен цикъл: компостиране на зелена маса, обеззаразяване от калифорнийските червеи на биомасата, използването й за отглеждане на подправки и накрая - консумацията на чистите подправки в училищната столова.

Проектът има и дългосрочни ефекти. Изградените ферма и био градинка, както и планираната площадка за компостиране ще бъдат използвани дълги години. Начинанието ще стане неразделна част от учебния процес по предметите „Човек и природа”, „Роден край”, „Биология” и др. От училището вярват, че с проекта си прибавят още една позитивна практика в усилията за обновяване на образователната система и най-вече в усилията за изграждане на хармонични и активни личности, за които опазването и грижата за околната среда не са просто част от модерната „зелена” идея, а цялостен начин на живот.

Проектът се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март нициативата се нареди сред победителите. Конкурсът, предоставил микрогрантове на 24 зелени проекта в цялата страна, се организира от екологично сдружение „За Земята”.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане