GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Ексклузивно / Интервю със... / Правете любов за добро здраве...

Ексклузивно

Интервю със...

Интервю със...

Правете любов за добро здраве

Правете любов за добро здраве

Доц. д-р Румен Бостанджиев e създател  на сексологичен институт „Интеракт“ и институт за развитие на човешките отношения „Компас".

Защо сексът е жизненоважен, кои процеси в организма ни зависят от него?

Интимните отношения буквално определят живота ни, без тях никой от нас не би могъл нито да се появи на този свят, нито да оцелее и да се развива като пълноценна личност. Съвременната наука навлиза все по-дълбоко в тайните на междуличностните отношения и днес междуличностната невропсихология категорично доказва, че отношенията в интимната двойка са не само от ключово значение за здравето ни, но са и основният фактор за личностното ни развитие и цялостен просперитет.

 Каква е здравословната честота на сексуалния акт при жените и мъжете, примерно във възрастовия диапазон от 25 до 45 години?

Еротичните преживявания имат смисъл най-вече в контекста на човешките отношения, тяхното качество се определя не толкова от количествените им измерения, колкото от качеството на човешката връзка. Здравословни за хората в зряла възраст са тези интимни отношения, които носят радост, изразяват близост и свързаност, стимулират развитието и добрата ни самооценка. Формалното извършване на сексуални контакти като вид фитнес е лишено от всякакъв смисъл. Дори и много интензивни, непълноценните отношения са далеч по-деструктивни от относително по-редките, но изпълнени с любов и взаимност интимни преживявания. Честотата на конкретните контакти се определя от двамата партньори и зависи от твърде много житейски обстоятелства. Ако някой от партньорите е неудовлетворен от честотата или качеството на еротичните взаимоотношения, то това е основание съвместно да се търсят възможности за промяна, която да удовлетворява и двамата.

 Увеличава ли се в горещите месеци сексуалното желание?

Подобно твърдение не е основано на сериозни, научно потвърдени факти. Безспорно през сезона на отпуските хората са по-склонни да се отдават на приятни преживявания. Някои твърдят, че повечето слънчеви часове в денонощието също са от значение, както и по-разголеното облекло. Би било жалко обаче да оставим сексуалните си желания единствено за лятото и да търсим причината за това в природни фактори извън нас. Днес все повече създаването на еротично настроение и атмосфера се приемат като активен стремеж от страна и на двамата партньори, който предполага конкретни умения и ясни хедонистични ценности.

 

Съществуват ли природни, естествени стимулатори на сексуалното желание, влияещи върху двата пола?

Този въпрос е типичен за консумативно настроения потребител, очакващ нещата да се случват без особена негова намеса. В светлината на тази философия разцъфтяват митове за храни, хапчета и какви ли не други трикове, които някак магически ще породят желание за близост и нежност. Сексуалното желание е изключително сложен феномен и все още има твърде много да откриваме за това кога и как се поражда и изчезва между партньорите. Убеден съм обаче, че би било далеч по-добре, ако се опитваме всеки ден да изразяваме еротичните си желания по начин, който стимулира и партньора ни да ги сподели, вместо да търсим магическото решение в природни стимулатори.

 Кое е по-здравословно – любовната игра или сексът?

Как би могла да се отдели любовната игра от секса? Вече стана дума за това, че благоприятен ефект върху здравето ни имат пълноценните интимни отношения, които в никакъв случай не се свеждат единствено до сношение, още по-малко до такова, извършвано без любовна игра по сценария „от вратата за краката“. В случая обаче е ясно, че някои хора могат да имат твърде примитивни и странни представи както за здравето, така и за секса (каквото и да означава тази дума за тях).

 Колко важно е разнообразието в половия живот на една двойка?

Важно е да изясним за какво разнообразие става дума. Ако някой реши да разнообрази репертоара си като всяка вечер пробва нова поза от Кама Сутра, се съмнявам, че това ще е най-пълноценният вариант. Зад шаблонното разбиране за разнообразие всъщност стои много по-сериозният въпрос за доверието, което си имат партньорите, за откритостта и способността им да споделят един с друг най-съкровените си желания и фантазии, за готовността да изследват съвместно преживяванията си, поемайки риска на разочарованието и търсенето на нови решения. Без тези способности самоцелното търсене на разнообразие би могло да се превърне в нещо доста травмиращо и разочароващо.

 Доказано ли е колко време трае сексуалното влечение към партньора?

Чувствата, които се пораждат в човешките отношения, са безкрайно динамични и разнообразни. Това, за което пише американската антроположка Хелен Фишър в книгата си „Анатомия на любовта“ е една съвсем различна теза. Тя лансира идеята, че страстното сексуално желание, което е типично за първите месеци на влюбеността, много често може да се развие в трайна интимна свързаност, присъща на по-продължителните връзки. При тази трансформация интензивността на желанието относително намалява, за сметка на по-дълбокото и пълноценно чувство за свързаност, което кара партньорите да споделят по-висока степен на удовлетвореност от отношенията си.

 Какви са според вас причините това влечение да спре с времето?

Когато единственото, което свързва партньорите, е сексуалното желание, то естествено намалява и може да изчезне с времето. Най-честите причини за загуба на еротично привличане в една връзка са емоционалното и духовно отчуждение, натрупването на негативни емоции, поради невъзможност креативно да се преодоляват конфликтните ситуации, отсъствието на значими общи цели и житейски перспективи. Сексуалното желание, еротичното привличане между партньорите е резултат от цялостните, динамично променящи се отношения в двойката. Затова никак не е лесно да се изясни какво и как може да убие любовта. В същото време е ясно, че ако партньорите искрено са загрижени един към друг, ако уважават своята автономност и са готови непрекъснато да се преоткриват, любовният плам между тях може да остане жив дълги години.Още теми от Ексклузивно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане