GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Ползи от лавандуловото масло ...

Здраве

Интересно

Интересно

Ползи от лавандуловото масло

Ползи от лавандуловото масло

Лавандуловото етерично масло има приятна миризма и много приложения. Оказва релаксиращ ефект върху тялото ни, а също така има някои лекуващи и регенериращи способности (включително дезинфекциращи) при раздразнение на кожата или порязване, при проблеми с дихателните пътища и кръвоносната система. Това масло също се използва широко за ароматерапия и е важна съставка в много ароматни препарати.

Не всички етерични масла влияят добре заедно. Лавандуловото се съчетава най-добре с бор, градински чай, кедрово дърво, здравец и индийско орехче. Използва се за произвеждането на ароматни масла, гелове, лосиони за лична грижа и за прогонване на насекоми, защото по-често срещаните в домакинствата мушици, комари, молци бягат от миризмата на лавандула.

Приложението на лавандуловото масло върху тялото предотвратява ухапвания от насекоми. Но ако сте пропуснали момента, – можете да го използвате след ухапване, за да намали раздразнението на кожата и възпалението. Маслото е полезно за хора, които страдат от акне – бори се с бактериите, които го причиняват и регулира секрецията на себум по кожата.

Лавандуловото масло се използва и за лекуване на различни болки. То успокоява мускулни, ревматични и болки в гърба и от изкълчвания. Редовен масаж с него също помага за болки в ставите.

Това етерично масло стимулира уринирането и регулира хормоналния баланс, свързан с причиняването на цистит. Освен това помага при проблеми с дихателната система – използва се при инфекции на гърлото, кашлица, грип, астма, проблеми със синусите, бронхит, възпаление на сливиците и ларингит. За тази цел лавандулата се приема или като вдишване на изпарения или с втриване на маслото в кожата на гърдите, гърба и врата. 

Лавандуловото масло се използва и при проблеми със скалпа и косата – против въшки и косопад. 


косопад, етерично масло, лавандула, болки

Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане