GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Полезна ли е бирата? ...

Здраве

Интересно

Интересно

Полезна ли е бирата?

Полезна ли е бирата?

Бирата всъщност има по-малко калории от други алкохолни напитки, бедна е на захар и не съдържа никакви мазнини, казват експерти. Когато се консумира с мярка, тя дори защитава сърцето и спомага работата на бъбреците. Кампанията, наречена „Има бира за това”, започната от Британската Бирена Асоциация, разбива много от тези митове.

Един от десет човека вярва, че в една малка бира има повече калории, отколкото в чаша вино, но в малките бири има около 90 калории, а в чаша вино – около 140. Дори повече – 1 от 4 човека мисли, че в бирата има повече захар, отколкото в кенче газирана безалкохолна напитка, когато в голяма бира от 4% има около 2,5 грама захар, а в кенче газирано – 34. Също толкова хора мислят, че половин литър бира съдържа повече мазнина от един шоколад – в четирипроцентовата бира няма никакви мазнини, докато в обикновен шоколад има около 14 грама мазнини. И докато всички си представят, че дори малко бира ще им донесе закръглено коремче, тя съдържа в себе си по-малко калории от едно кафе лате.

Италианско проучване всъщност доказва, че половин литър бира на ден намалява риска от сърдечни заболявания с една трета, в сравнение с въздържателите. Често се говори за здравните ползи от виното (особено от червеното), но не само то има такива. Когато се консумира с мярка и като част от балансирана диета, бирата наистина носи своите ползи.

Сайтът на кампанията ( http://www.beerforthat.com/welcome/ ) съдържа дори повече информация за хранителните и здравните й качества. Тази кампания, по съвпадение, започва седмица, след като експертът д-р Кат ван Кърк, заяви публично, че негово проучване показва, че бирата помага на мъжете да се представят по-добре в леглото. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане