GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Подправките и техните лечебни свойства- част I...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Подправките и техните лечебни свойства- част I

Подправките и техните лечебни свойства- част I

Канела - Известна от стотици години като подправка за различни десерти, тя има и антисептично действие, потиска бактериите, причиняващи инфекции на пикочните пътища. Едно от основните й приложения е в борбата с наднорменото тегло и диабет тип 2. Счита се, че съдържа съставка, която подобрява инсулиновата чувствителност и с това способността на клетките да използват глюкозата при по-малка инсулинова секреция. При здрави хора по-ниски нива на хормона инсулин означават по-малко натрупване на мазнини, особено в коремната област и по-лесно използване на мастните запаси като източник на енергия.

Кардамон -  Счита се, че подобрява храносмилането и придава приятен аромат и свежест на дъха. Действа благотворно върху нервната система, снема напрежението и стимулира работата на мозъка. Помага да се отделя слузта от организма и затова може да се използва при лечението на астма, бронхити, простуда и кашлица. Благодарение на антисептичните и обезболяващите си свойства, кардамонът облекчава зъбобола, почиства устата, тъй като ефективно неутрализира патогенната флора.

Карамфил - Карамфилът е най-мощният антиоксидант сред подправките. Испански учени са открили, че това се дължи на голямото количество фенолни вещества, които съдържа. Карамфилът намалява процесите, свързани с отделянето на свободни радикали и редуцира нивата на желязото. Допринася за подобряването на кръвообращението и храносмилането, стимулира апетита, действа обезболяващо, има антибактериален ефект. Карамфиловото масло е средство срещу зъбобол.

Индийско орехче - В традиционната източна медицина индийското орехче се използва за лечение на доброкачествени тумори и профилактика на ракови заболявания, сексуални разстройства, подсилване на имунитета и дори като болкоуспокояващо средство. Индийското орехче има противомикробно и противораково действие, подсилва защитните сили на организма, укрепва структурата на косата и хрущялите.

Джинджифил - Джинджифилът е отличен регулатор на храносмилането, премахва гаденето, повръщането и газовете в червата. При болните от язва е отлично средство за потискане на стомашната секреция, на болката и особено на кръвоизливите. Има противовъзпалителното действие, понижава нивото на холестерола и триглицеридите, влияе благоприятно при простудни заболявания, понижава високата температура, облекчава мускулните и ставните болки, главоболието. Може да се използва и при болезнена менструация. Притежава противовирусни свойства, бързо спира развитието на инфекции, действайки като естествен антибиотик.

Звездовиден анасон -  Китайците са го използвали като подправка и лекарство много преди новата ера. В европейските страни става популярен след XV в. И тогава е бил една от най-скъпите екзотични подправки. От древността се е употребявал за лечение смлян, чрез студени и топли извлеци и отвари, чрез тинктури и настойки. Действа прочистващо и укрепващо на храносмилателните органи, на белите дробове, при простуди, кашлици, колики, ревматични и костни болести, зъбобол и възпаления на венците, устната кухина и др.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане