GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Подправките и техните лечебни свойства - част II...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Подправките и техните лечебни свойства - част II

Подправките и техните лечебни свойства - част II

Шафран - В света на подправките, шафранът води класацията като най-скъпата подправка. Килограм от тази ароматна ярко оранжева добавка струва около 1000 долара. Кралската подправка се прави от тичинките на културен вид минзухар. Древните лекари са смятали, че въздейства върху всички органи в човешкия организъм и ефективно обновява кръвта. До днес в някои азиатски страни шафранът се използва при лечение на болести на черния дроб и стомаха.

Розмарин - Това уханно растение е познато още от библейско време. Заедно с лавандулата, хвойната и салвията, растяло по склоновете на планините и хълмовете на Ливан. За древните гърци било свещено. Розмаринът подобрява храносмилането. Оказва лечебно действие при ниско кръвно налягане, нервни разстройства, заболявания на горните дихателни пътища и астма.

Кориандър – Познат е на Изток от хилядолетия. За негова родина се считат Средна Азия и Южна Европа. Споменава се в древни източници от преди 5000 години. Полезен е за стомаха и храносмилането, има противомикробно действие. Препоръчва се при настинка, главоболие, някои кожни заболявания. Кориандърът е богат на витамин С, В1 и В2, както и на каротин. Съдържа големи количества минерали като калций, желязо, фосфор, магнезий и др.

Джоджен -  Намалява стреса, има стимулиращо и ободряващо действие. Добър е при главоболие и мигрена, за успокоение на стомаха, спомага за нормалното храносмилане. Джодженът се използва при физическа и умствена преумора, болки в сърдечната област, простудни, жлъчни и чернодробни заболявания.

Риган - Според гръцката митология риганът се приемал като символ на радостта. Има изключително благотворно влияние на стомашно-чревния тракт и бронхите, стимулира апетита, облекчава болките при ларингит и фарингит. Риганът има антибактериални свойства и се използва  най-вече при лечение на кашлица.

 

Дафинов лист - Дафиновият лист от хилядолетия е признат за свещено растение - идеална подправка за много изтънчени ястия, но е прочут и с целебните си свойства. Съдържа ароматно етерично масло, което включва почти 50% цинеол и още около 65 различни полезни вещества, сред които и рутин. Извежда шлаките от организма, повишава имунитета. Съдържа още манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане