GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Новини / Подписваме до средата на октомври договорите по мя...

Бизнес

Новини

Новини

Подписваме до средата на октомври договорите по мярка 121

Подписваме до средата на октомври договорите по мярка 121

Ранкирането по мярка 121 „Модернизиране на земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. е готово, а договорите ще бъдат подписани до 15 октомври. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов по време на форума „Предизвикателства за развитие на сектор земеделие през новия програмен период”. Готово е и разглеждането на проектите в ранкинг по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделските стопанства” от новата ПРСР, до средата на ноември ще завърши и договарянето по подмярката, каза още Порожанов. Той обяви, че през ноември ще бъде публикуван и индикативният график за прием на проекти по отделните мерки на ПРСР 2014-2020 за 2016 г.

Акцентът през новия програмен период е добрата подготовка на нормативната уредба, вътрешното законодателство, което да кореспондира с европейските изисквания, включително и в одитен план, изтъкна Порожанов. Подходът на Разплащателната агенция при оценка на инвестициите по проектите ще бъде рестриктивен, което ще даде възможност и за договаряне на повече на брой проекти, предвид огромния интерес към ПРСР.

Акцент ще има и върху контрола при изпълнението на проектите, това е една от поуките, които извлякохме от предходния програмен период, каза още Румен Порожанов.

Земеделието се оказа много добра ниша за инвестиции, но в новия програмен период фокусът ще е върху важни подсектори, каза зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който също участва във форума. Според него субсидиите могат да бъдат като адреналин за системата, но не бива да се превръщат в мотора, който я задвижва, защото това ще доведе до неуспех още в средносрочен план. Той подчерта още, че интересът към подпомагането по ПРСР е много по-голям от финансовите възможности по Програмата.

Приоритетите в новия програмен период за ЕС бяха представени от Михаел Пилке от Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия.

 

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане