GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Погрешни схващания за микробите и хигиената...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Погрешни схващания за микробите и хигиената

Погрешни схващания за микробите и хигиената

В стремежа си да запазим тялото си здраво често се сблъскваме с въпроси за чистотата и микробите, които ни обкръжават. Ето някои погрешни схващания, които не трябва да вярвате за тях:

1. Правилото за петте секунди

Някои казват, че ако изпуснем храна на земята, но я вдигнем в рамките на пет секунди, нищо й няма и можем да я изядем без проблем. Проведени са проучвания на тази тема и те показват, че някои бактерии се захващат за храната в момента, в който тя падне на земята. Колкото по-бързо вдигнете храната от земята, толкова по-малко бактерии ще има, но все пак няма да остане напълно чиста.

2. Сапунът убива микроби

Сапунът всъщност се използва за друго – в комбинация с водата, той намалява триенето на кожата и така микробите падат от ръцете ви по-лесно, попадайки в мивката.

3. Урината дезинфекцира изгаряния и рани.

Урината не е дезинфектант. Освен това проучвания са открили, че обикновено в нея се съдържат бактерии, което значи, че тя не е особено чиста или полезна.

4. Всички си мият ръцете.

Според проучване от 2010 г. 10% от хората в развитите страни не си мият ръцете в публични тоалетни. Друго проучване показва, че ако всички си миеха ръцете, щеше да има между половин и един милион по-малко смъртни случаи на година.

5. Всички си мият ръцете правилно.

Според същото проучване 95% от хората не си мият ръцете достатъчно дълго, за да се отърват от всички бактерии. Трябва да прекарваме около 20 секунди само в сапунисване, за да сме сигурни, че всичко е наред.

6. Антибактериалният гел изгражда резистентност на бактериите.

Много хора вярват, че използването на антибактериален гел води до появата на по-силни и по-могъщи, супербактерии. Супербактериите наистина съществуват, но не заради антибактериалните гелове. Те карат протеините в бактериите да се разграждат, правейки резистентността почти невъзможна.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане