GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Планетата вероятно ще се затопли с 4С до 2100 г. п...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Планетата вероятно ще се затопли с 4С до 2100 г. предупреждават учените

Планетата вероятно ще се затопли с 4С до 2100 г. предупреждават учените

Проучване на водещи учени наскоро показа, че ако не се намалят рязко емисиите на парникови газове, планетата ще се нагрее с минимум 4 целзиеви градуса до 2100 г. – два пъти над нивото, което правителствата по света считат за опасно.

Изследването показва, че със затоплянето на планетата в атмосферата се образуват по-малко облаци. Това означава, че по-малко слънчева светлина се отразява обратно в космоса. На свой ред това значи още повече покачване на температурите. Начинът, по който облаците влияят на глобалното затопляне, е най-голямата мистерията за учените около бъдещото изменение на климата.

Професор Стивън Шерууд от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, който е ръководител на новата разработка, обяснява: „Това изследване разкрива две неща: първо идентифицира какво контролира промените в облаците и второ силно променя ниските оценки за бъдещите нива на глобалното затопляне в полза на по-високите и по-опасни оценки“.

„4 градуса  би било катастрофално, а не просто опасно“, казва още Шерууд пред Гардиън. „Например, то че ще направи живота труден, ако не и невъзможен, в голяма част от тропиците, и ще гарантира топенето на ледената покривка на Гренландия и значителна част от антарктическия лед“, а морското равнище ще се покачи с много метри в резултат на това.

Изследването е „голям напредък“, което намалява несигурността за това колко точно затопляне предизвиква повишаването на въглеродните емисии, според учените, коментирали изследването, публикувано в списание Nature. Хидео Шиогама и Томоо Огура от Националния институт за изследване на околната среда в Япония казват, че обяснението за това как се формират по-малко облаци заради затоплянето на света е „убедителнао“. Те са съгласни, че това означава, че бъдещото изменение на климата ще бъде по-голямо от очакваното.

В продължение на две десетилетия оценките на учените за глобалното затопляне варират в диапазона от 1,5 до 5 целзиеви градуса. Новите изследвания стесниха този диапазон до между 3С и 5С чрез внимателно разглеждане на най-голямата причина за несигурността: облаците.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане